In de nieuwe rubriek 'Bericht uit de tuin' toont Libris Literatuur Prijs-winnaar én tuinder Mariken Heitman ons de geheimen van een moestuin. Te zien op zondagavond bij 'Brommer op zee', 19.25 uur op NPO 2. Elke week kan je op deze pagina een nieuwe editie bekijken.

Meebewegen met het verhaal

“Soms kom je niet verder en is het goed een stap terug te doen.” In de allereerste editie van Bericht uit de tuin heeft Mariken Heitman het over dienstbaarheid, zowel in de tuin als in het schrijven. 

Uit Brommer op zee van 11 september 2022.

Uitdijende gewassen en verhalen

“Soms dijt een verhaal alsmaar uit. Dan weet je niet meer weet waar het om gaat en schrijf je om de hete brij heen.” In deze editie van Bericht uit de tuin heeft Mariken Heitman het over het moment dat de langste dag aanbreekt. Het moment waarop je  een punt mag zetten achter de groei en tot de kern mag komen - van je gewas of je verhaal.

Uit Brommer op zee van 18 september 2022.

Eigen tijd en ruimte

"Alles in de tuin heeft een eigen tijd en ritme. Planten hebben ook een leeftijd en zijn soms moe en klaar. Ook het schrijfproces heeft zijn eigen tijd nodig." In deze editie van Bericht uit de tuin vertelt Mariken Heitman dat ze aan de tuin moest denken, toen ze bezig was met de afronding van een verhaal. Maar net zoals je de leeftijd van een plant niet tot het uiterste kan rekken, heeft ook een boek zijn eigen tijd en ritme nodig. 

Uit Brommer op zee van 25 september 2022.