In de rubriek 'Bericht uit de tuin' toont Libris Literatuur Prijs-winnaar én tuinder Mariken Heitman ons de geheimen van een moestuin. Te zien op zondagavond bij 'Brommer op zee', 19.25 uur op NPO 2. Elke week kan je op deze pagina een nieuwe editie bekijken.

Meebewegen met het verhaal

“Soms kom je niet verder en is het goed een stap terug te doen.” In de allereerste editie van Bericht uit de tuin heeft Mariken Heitman het over dienstbaarheid, zowel in de tuin als in het schrijven. 

Uit Brommer op zee van 11 september 2022.

Uitdijende gewassen en verhalen

“Soms dijt een verhaal alsmaar uit. Dan weet je niet meer weet waar het om gaat en schrijf je om de hete brij heen.” In deze editie van Bericht uit de tuin heeft Mariken Heitman het over het moment dat de langste dag aanbreekt. Het moment waarop je  een punt mag zetten achter de groei en tot de kern mag komen - van je gewas of je verhaal.

Uit Brommer op zee van 18 september 2022.

Eigen tijd en ruimte

"Alles in de tuin heeft een eigen tijd en ritme. Planten hebben ook een leeftijd en zijn soms moe en klaar. Ook het schrijfproces heeft zijn eigen tijd nodig." In deze editie van Bericht uit de tuin vertelt Mariken Heitman dat ze aan de tuin moest denken, toen ze bezig was met de afronding van een verhaal. Maar net zoals je de leeftijd van een plant niet tot het uiterste kan rekken, heeft ook een boek zijn eigen tijd en ritme nodig. 

Uit Brommer op zee van 25 september 2022.

Innerlijke composthoop

Je zit als mens vol met indrukken, gevoelens, ideeën en verlangens. Vanbinnen gaan zij een proces aan dat veel lijkt op die van een composthoop, vertelt Mariken Heitman in deze editie van Bericht uit de tuin. “Tijdens het schrijven begin je met een idee en aan het einde is het een heel ander verhaal is geworden. Dat is net zo’n organisch proces als een composthoop.”

Uit Brommer op zee van 2 oktober 2022.

Goed leren kijken

"Als je de dialoog met jezelf aan het papier toevertrouwt, worden er nog meer dingen helder." In deze editie van Bericht uit de tuin heeft Mariken Heitman het over aandacht geven aan de dingen om je heen en hoe het kan helpen om je eigen gedachten op papier te zetten.

Uit Brommer op zee van 16 oktober 2022.

Overvloed in de tuin

"Aan een knoflookbol kan je mooi de overvloed van de tuin zien," aldus Mariken Heitman. Je hebt maar een enkele bol nodig om er zeven te oogsten. En dat de dingen altijd door zullen gaan is een grote troost volgens Heitman.

Uit Brommer op zee van 23 oktober 2022.

Het lezen van een tuin

“Er zit een geheugen in die bodem.” Onkruid dat zomaar opkomt, vertelt je een hoop over de toestand van de bodem, vertelt Mariken Heitman. Toch kan je je ook verliezen in details, net zoals soms tijdens het schrijven. Dan is het tijd om de planten links te laten liggen en te oogsten.

Uit Brommer op zee van 30 oktober 2022.

De bodem

"De bodem is het geheugen van de tuin." In deze aflevering van Bericht uit de tuin wroet Mariken Heitman in een rustvak. En vertelt ze wat de bodem ons zoal te zeggen heeft.

Uit Brommer op zee van 6 november 2022.

Wintergroenten

In deze editie laat Mariken Heitman ons de bikkels van de tuin zien: boerenkool. Deze plant is in staat om zetmeel om te zetten in suiker, als natuurlijk antivries. “Daarom zeggen ze ook: de vorst moet erover. Dan wordt hij daadwerkelijk zoeter,” aldus Heitman.

Uit Brommer op zee van 13 november 2022.

Winterklaar

Hoe blijven voedingsstoffen in de bodem? En op welke manieren krijgt onkruid geen kans? In deze allerlaatste aflevering van Bericht uit de tuin maakt Mariken Heitman de tuin winterklaar. 

Uit Brommer op zee van 20 november 2022.