In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 7 november

De boekentips van Ruth & Wilfried:

  • Hersenorkaan van Ann de Craemer. Een klinische depressie velt Ann de Craemer en belemmert haar in haar schrijven. In dit boek probeert zij opnieuw woorden te geven aan haar gemoedstoestand en overpeinzingen. Het is wrang, maar ook met humor. De Craemer mijdt zelf liever de inhoudsloze term 'depressie' en herdoopte het naar: 'denkduister, 'verdondering', 'leefweerzin' en: hersenorkaan. "Het is geen zelfhulpboek geworden, het is een prachtig verslag geworden. Heel mooi gedaan," aldus Ruth.
  • Wilfried overtrof zichzelf weer eens door dit keer met een wel zes kilogram(!) wegend fotoboekexemplaar op de proppen te komen van Marvin E. Newman, dat de gelijknamige titel draagt. Wilfried heeft de beste man, die inmiddels 93 jaar oud is, nog bezocht in New York. Newman was een van de eersten die kleurenfotografie ging gebruiken in zijn tijd en schoot prachtige beelden van New York.

In de uitzending:

We ontvingen Jolande Withuis (1949), socioloog, feminist en schrijver. In 2016 verscheen haar bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld. We spraken haar over haar nieuwe boek Geen tijd verliezen, over de Nederlandse kunstenares Jeanne Bieruma Oosting. Tegen de wil van haar vooraanstaande Friese en conservatieve familie in, vertrok zij in 1929 naar Parijs om haar droom na te jagen. Het werk dat ze in de jaren dertig produceerde werd tegelijkertijd geprezen als pionierswerk en bekritiseerd als ‘onvrouwelijk’.

Daarnaast schoof Colson Whitehead (1969) aan om over zijn onlangs verschenen boek Harlem Shuffle te praten. De Amerikaanse schrijver debuteerde in 1999 met The Intuitionist en sindsdien worden zijn romans keer op keer jubelend ontvangen. Harlem Shuffle vertelt het verhaal van Ray Carney, een beschaafde meubelverkoper die in een te krap appartement in New York woont samen met zijn vrouw die in verwachting is. Zijn verleden lijkt echter niet altijd zo braaf te zijn geweest en langzamerhand wordt hij terug de Harlemse onderwereld in gezogen.

In het schrijfhok hadden we columnist en schrijver Emma Curvers (1985), die aan het rad draaide en een brief mocht schrijven aan haar geliefde. Lees of kijk het resultaat hier. 

Ook was onze nieuwe boekenclubhost te gast: Murat Isik (1977). Gedurende de maand november zullen we samen met hem zijn boek Wees onzichtbaar lezen. Het boek is gratis te lezen via de app van Brommer op zee, met notities en leesopdrachten van Murat zelf. Lees jij mee?

In de reportage zagen we de weduwen van Vinkenoog en Van Doorn: Edith Ringnalda en Yvonne van Doorn-Mousset. Op 12 november wordt De Johnny oeuvreprijs voor podiumpoëzie weer uitgereikt. De prijs draagt de naam van de in 1991 overleden dichter Johnny van Doorn. In 1966 manifesteerde 'Poëzie in Carré' zich onder leiding van Simon Vinkenoog. De weduwen van Van Doorn en Vinkenoog spreken elkaar nog regelmatig. Onder het genot van een glas wijn treffen zij elkaar tegenover Koninklijk Theater Carré aan de Amstel, voor de camera van 'Brommer op zee'. Bekijk de reportage hieronder.

schrijf je in voor de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van opdrachten door zijn of haar roman heen. Deze maand: Wees onzichtbaar van Murat Isik.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de leesopdrachten. Lees nu ook gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.