In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 21 november

Boekentips van Wilfried & Ruth

  • De uitreiking van de Booker Prize was voor Ruth de aanleiding eindelijk het boek te lezen dat de prestigieuze prijs dit jaar won: The Promise van Damon Galgut. In het Nederlands vertaald als De belofte door Rob van der Veer. Een indrukwekkend familieverhaal waar de ingewikkelende geschiedenis van het land Zuid-Afrika terloops doorheen loopt.
     
  • Wilfried kwam voor het eerst in Brommer op zee met een sportboek! En wel met de verhalen van Peter Winnen gebundeld in De dag dat ik in de berm ging zitten en andere wielerverhalen. Winnen schrijft volgens Wilfried als de beste over wielrennen, ook omdat hij weet hoe verschrikkelijk en eenzaam de sport kan zijn. 

In de uitzending

Te gast was Libris Literatuur Prijs-winnaar Sander Kollaard (1961). Wilfried en Ruth gingen met hem in gesprek over zijn nieuwe roman De kleuren van Anna. In dit verhaal gaat de verteller, na Anna’s plotselinge dood, op zoek naar de kleuren die hij dankzij haar heeft leren zien. Van een gevecht met de engel, naar de woede waarmee we de wereld nu bezien, tot Joe Biden en Alex de Galliër. Een roman over onze verbeelding, over het vermogen om overal verhalen in te vinden, en over het belang daarvan.

Daarnaast was Yvonne Keuls (1931) te gast. Ze viert volgende maand haar 90e verjaardag en bracht deze week haar 98e boek uit: Gemmetje Victoria. Yvonne Keuls leerde Gemmetje kennen in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk deed en Gemmetje schreeuwend binnenkwam. Met veel humor beschrijft Keuls hoe Gemmetje werd omringd door mensen die haar liefhadden om wie ze was en om wie ze had kunnen worden.

Ook zagen we onze boekenclubhost Murat Isik (1977) weer, dit keer samen met lezers Caro en Sofie. Zij gingen in gesprek over hun leeservaringen van het boekenclubboek van deze maand: Wees onzichtbaar. Het boek is nog tot eind van deze maand gratis te lezen via de Brommer op zee-app en op donderdag 2 december kan iedereen met Isik in gesprek tijdens een online samenkomst. Meer informatie en de aanmeldingslink vind je hier.

In het schrijfhok nam schrijver en presentator Abdelkader Benali (1975) plaats. Het rad kwam op 'je rimpels'. Benali ging het aan en schreef ter plekke een prachtige brief aan zijn rimpels. Lees de brief hier.

Ook gingen we op bezoek bij schrijver Wessel te Gussinklo. Vorige week won hij voor de tweede keer in drie jaar de Boekenbon Literatuurprijs, deze keer voor zijn boek Op weg naar de Hartz. Te Gussinklo is ernstig ziek: zijn hart werkt niet meer goed, maar de blijdschap om de prijs is er niet minder om. Teus van Sintmaartensdijk zocht de schrijver thuis in Zeeland op. De reportage is hieronder te bekijken.

schrijf je in voor de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van opdrachten door zijn of haar roman heen. Deze maand: Wees onzichtbaar van Murat Isik.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de leesopdrachten. Lees nu ook gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.