In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 24 oktober

De boekentips van Wilfried en Ruth:

  • "Lang geleden dat ik zo ben verdwenen in een roman. Verdwenen en niet meer bovengekomen." Ruth schoof de laatste twintig pagina's van Kruispunt van Jonathan Franzen (in de vertaling van Peter Abelsen) nog eventjes voor haar uit om maar niet aan het eind toe te komen van zo'n goede roman. Het eerste boek in de aangekondigde trilogie vertelt over alledaagse levens en doet afvragen wat het betekent om een goed mens te zijn.
     
  • De ontdekking van de natuur van Hans Mulder kreeg de ochtend van de uitzending de Jan Wolkers Prijs 2021 uitgereikt voor het beste Nederlandstalige natuurboek. Wilfried was gelijk weg van de vele plaatjes en tekeningen die het boek rijk is. Daarbij staat het vol met mooie verhalen, schone verhalen, en vieze verhalen. Kortom, een prachtboek en terechte winnaar van de prijs.
     

In de uitzending:

Schrijver, recensent en vertaler Rob van Essen (1963) was zondag te gast bij Brommer op zee. We spraken over zijn nieuwste roman Miniapolis, dat de week erop verschijnt. Een vervreemdend, maar humoristisch verhaal over Jonathan die zijn overleden moeder in de tram ziet en twee collega’s bij een gemeentelijke dienst die werken aan hun ontsnapping. De ontmoeting van deze vier mensen betekent tegelijkertijd een ontmoeting met henzelf.

Daarnaast gingen Wilfried en Ruth in gesprek met schrijver, politicoloog en essayist Kiza Magendane (1992). In zijn debuut Met Nederland in therapie neemt hij ons mee van Congo naar Nederland en vertelt hij over zijn poging Nederlander te worden. In het huis dat Nederland is, blijkt niet iedereen aan tafel te mogen zitten. Magendane stelt daarom voor om met Nederland in therapie te gaan, zodat hij zijn kennis kan delen met alle bewoners van het huis Nederland.

In het schrijfhok zat schrijver en programmamaker Ronald Snijders (1976). Hij schreef over een alledaags en willekeurig gekozen voorwerp, in dit geval een papierprop, om de blik van de overleden schrijver K. Schippers te eren. Snijders maakte samen met Schippers de podcast ‘Leven volgens K. Schippers’.

In de boekenclub van deze maand lezen we De consequenties van Niña Weijers (1987). Tijdens de uitzending gingen boekenclublezers Caro en Sofie in gesprek met Niña Weijers.

We gingen op reportage met Marjolein Hordijk. Zij is programmamaker bij de bibliotheek in Gelderland Zuid en een onvermoeibare leesbevorderaar onder jongeren. Met haar bezoeken we het Overbetuwe College in Huissen, waar ze gaat speeddaten met vmbo-leerlingen om ze aan een, voor hen hopelijk perfect, boek te koppelen. Bekijk de reportage hieronder.

schrijf je in voor de boekenclub

De Brommer op zee-boekenclub leest in de maand oktober samen met Niña Weijers haar boek De consequenties. Gratis meelezen mét extra notities van Niña Weijers kan via de Brommer op zee-app. Deze is te downloaden in alle app- of playstores. Ook kan je je aanmelden via de nieuwsbrief en ontvang je alle leesopdrachten direct in je inbox!