In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 28 november

Boekentips van Wilfried & Ruth:

  • Chimamanda Ngozie Adichie schreef Gedachten over rouw (origineel: Notes on grief) over het verlies van haar vader en het afscheid dat door de huidige situatie op afstand plaatsvond. Ruth las het in de vertaling van Hien Montijn. In haar woorden: "Ik denk dat heel veel mensen hier iets aan zouden kunnen hebben. Het is heel mooi."
     
  • Wilfried zocht het dichtbij huis en tipte De ruimte van Riek. Een boek over Riek Bakker, geschreven door Margreet Fogteloo in nauwe samenwerking met Riek Bakker zelf. Bakker is de Nederlandse stedenbouwkundige die het voor elkaar kreeg Rotterdam een nieuw gezicht te geven. En aan wie Wilfried zijn geliefde "Manhattan aan de Maas" te danken heeft. Eerder schreef onze redacteur Leonard er al over in zijn politieke boekentips
     
  • Een tweede tip van Ruth is het nieuwe, ingetogen en precieze werk van Koen Peeters: het boek De minzamen. "Een boek waar veel liefde vanuit gaat," aldus Ruth.

In de uitzending:

Wilfried en Ruth spraken schrijver en fervent vogelaar Nicolien Mizee (1965). In Nicolien Mizee’s Vogelboek ontwikkelt Mizee zich van amateur tot kenner. Al jaren houdt ze in kleine opschrijfboekjes bij welke vogels ze heeft gezien. Van de torenvalk tot het puttertje, van hordes roze grutto’s tot de een blauwborst die echt blijkt te bestaan: Mizee tekent ze na en beschrijft haar observaties. 

Te gast was schrijver en performer Carmien Michels (1990). Wilfried en Ruth gingen met haar in gesprek over haar eerste verhalenbundel Vaders die rouwen. Over vaders die tekortschieten, hun kinderen missen of hun eigen vaders achterna hinken. Terwijl de vaders zich in bochten wringen, worden ze geobserveerd door hun dochters, partners, reisgezellen en honden. Een boek waarin personages te maken krijgen met ziekte, stalking, foltering en klein, alledaags verdriet.

In het schrijfhok nam journalist en schrijver (én de stem van de kat Abatutu in deze reportageThomas Heerma van Voss (1990) plaats. Hij ging aan de slag met een brief aan zijn, kort geleden overleden, oma. De prachtige brief is hier te horen en lezen.

Daarbij volgden we Maartje Wortel (1982) die zich in de (voor haar) onbekende wereld van de bloemenveiling stortte. Bekijk de reportage hieronder. Beeld door Pim Hawinkels en tekst door Maartje Wortel zelf.

schrijf je in voor de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van opdrachten door zijn of haar roman heen. Deze maand: Wees onzichtbaar van Murat Isik.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de leesopdrachten. Lees nu ook gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.