Niña Weijers introduceert 'De consequenties'

De consequenties

meet-up

Op donderdag 4 november van 20.00 uur tot 21.30 uur gaan we samen met jullie én Niña in gesprek over De consequenties tijdens onze online meet-up. Er is ruimte voor vragen, anekdotes en gedeelde leeservaringen. 

Wil je hierbij zijn? Vul het aanmeldformulier in! Een dag van tevoren sturen wij je een Zoom-link toe via de mail die je toegang geeft tot het (online) event. Iedereen is welkom: ook wanneer je het boek nog niet (helemaal) hebt uitgelezen, of simpelweg nieuwsgierig bent.

hoe werkt het?

Hoe werkt de boekenclub?

  1. Download gratis de Brommer op zee-app in je appstore of playstore.
     
  2. In de app vind je exclusieve notities van de auteur en kan je met andere lezers in gesprek. Alle updates rondom de boekenclub vind je in onze Facebookgroep.
     
  3. Lees je het boek liever op papier? Dat kan ook! Volg ons dan op InstagramFacebook, of Twitter voor alle leesopdrachten. Of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Veel leesplezier!

Wie is Niña Weijers?
Niña Weijers (1987) is schrijfster, online columniste en schrijft recensies voor de Groene Amsterdammer. Ze studeerde literatuurwetenschappen in Amsterdam en Dublin. In mei 2014 debuteerde Niña met haar debuutroman De consequenties, uitgegeven door Atlas Contact. Het werd genomineerd voor de Bronzen Uil en won de Anton Wachterprijs, daarnaast kwam het op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Niña is in de maand oktober host van de Brommer op zee-boekenclub en zal ons door middel van leesopdrachten en notities bij de hand nemen door haar boek De consequenties.

over het boek

De consequenties

De consequenties van Niña Weijers gaat over Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, en nu een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu's. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.

leesopdrachten van Niña

1

Op de voorkant van het boek zie je een foto van een naakte vrouw in bed. Een belangrijk thema in de roman is de blik: zien en gezien worden, gezien wíllen worden, onzichtbaar willen zijn. Minnie en de fotograaf gaan een project met elkaar aan dat in belangrijke mate draait om observeren en geobserveerd worden. Dit impliceert ook bepaalde machtsverhoudingen. Hoe zit dat volgens jou, tussen Minnie en de fotograaf? En hoe zit dat meer algemeen: tussen de kunstenaar en zijn muze?

2

Ongeveer halverwege het boek wordt het verhaal onderbroken door een essayistisch stuk over de kunstenaar Bas Jan Ader die in 1975, als onderdeel van zijn kunstwerk In search of the miraculous, met een klein zeilbootje de Atlantische Oceaan wilde oversteken van Los Angeles naar zijn geboortegrond Groningen. Hij verdween op zee en zijn kleine oeuvre (hij was pas 33 jaar oud) kreeg een haast mythische status. Waarom heb ik juist deze kunstenaar uitgekozen om over te schrijven?

3

Niet alle belangrijke personages in de roman krijgen een naam. Minnies moeder bestaat alleen als Minnies moeder, de fotograaf is ‘de fotograaf’. Ze beschrijft een relatie met ‘de documentairemaker’. Wat heeft dat voor effect op jou als lezer, en waarom heb ik volgens jou die keuze gemaakt? Wat zegt het mogelijk over Minnie zelf, en de relaties die zij met mensen aangaat?

4

Over de titel van de roman krijg ik altijd vragen. Welke consequenties, consequenties waarvan, wat betekent het allemaal? Het is inderdaad een nogal open titel, die de lezer in het beste geval uitnodigt zelf na te denken over een (of liever: meerdere!) interpretatie(s). Het woord ‘consequenties’ valt op een aantal plekken in het boek, en dat is natuurlijk niet zomaar. Op welke manieren kun je de titel interpreteren?