Stefan Hertmans

Oorlog en terpentijn

meet up

meet up met Stefan Hertmans

donderdag 10 maart • 19.30 - 21.00 uur

Op donderdag 10 maart is de meet up met Stefan Hertmans. We komen online samen met de Brommer op zee-boekenclub én Stefan zelf om zijn boek Oorlog en terpentijn te bespreken. Onder leiding van presentator Sophia Blijden bespreken we de notities, jullie leeservaringen en is er volop ruimte om vragen te stellen aan de auteur. De meet up vind online plaats, schrijf je hieronder gratis in en ontvang een mail met de Zoom-link naar de meet up. 

hoe werkt het?

Hoe werkt de boekenclub?

  1. Download gratis de Brommer op zee-app in je appstore of playstore.

    In de app vind je exclusieve notities van de auteur en kan je met andere lezers in gesprek.
     
  2. Lees je het boek liever op papier? Dat kan ook! Volg ons dan op InstagramFacebook, of Twitter voor alle leesopdrachten. Of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.
     
  3. Meld je aan het eind van de maand aan voor onze meet up. Tijdens dit (online) event bespreken we het boek en kan je al jouw vragen aan de auteur stellen.

Veel leesplezier!

Wie is Stefan Hertmans?
Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn meest recente roman is De opgang (2020). Oorlog en terpentijn publiceerde hij in 2013. Maak kennis met Hertmans via het videoportret in zijn werkkamer bovenaan deze pagina.

over het boek

Oorlog en terpentijn

Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen - tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans' jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.