Joost de Vries introduceert Rustig aan, tijger

Rustig aan, tijger

hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief (die vind je op deze pagina!). Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep, waar je met lezers (én Joost!) in gesprek kunt. 
3. Begin met lezen! Wekelijks sturen we je leesopdrachten van Joost de Vries. 

Heel maart lezen we Rustig aan, tijger van en met Joost de Vries.

Wie is Joost de Vries?
Joost de Vries (1983) is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde de veelbesproken essaybundels Vechtmemoires en Echte pretentie en schreef drie (veelvuldig) genomineerde en (heel soms) bekroonde romans: ClausewitzDe republiek en Oude meesters.

over het boek

Rustig aan, tijger

De hoofdpersonen van Rustig aan, tijger rijzen op en vliegen de wereld in. Ze wagen zich aan hypotheken, huwelijken en onhandige affaires, ze richten reclamebureaus op, zetten hun eigen memoires in scène, gaan in therapie en ontdekken dat ze per ongeluk in dienst zijn van totalitaire sjeiks. Kortom, dingen die ons allemaal kunnen overkomen.

Aan de hand van wie ze liefhebben en de manier waarop ze afscheid nemen, wat ze creëren en wat ze kapotslaan, proberen ze onmogelijke vragen te beantwoorden: Wat ben ik waard? Welke rol speel ik? En als niet alles om mij draait, om wie dan wel?

Met evenveel empathie als sardonisch genoegen worden in Rustig aan, tijger de kwetsbare zielen ontrafeld van de mensen die vinden dat de wereld van hen is — of op zijn minst zou moeten zijn.

leesopdrachten van Joost

1

De verhalen in Rustig aan tijger worden bevolkt door mensen met grote opvattingen en grote ideeën, maar komen er nu achter dat die misschien niet kloppen. Als je het eerste verhaal van de bundel leest, ‘Creatief schrijven’, let daar dan eens op. Kloppen de gedachten van Joost eigenlijk wel? En zo niet: waar zit de verteller allemaal mis?

2

"De hoofdpersoon in 'Creatief schrijven' is een schrijver met allerlei regeltjes in zijn hoofd over hoe je hoort te schrijven. Bijvoorbeeld: introduceer nooit een personage aan de hand van een foto. En: begin nooit met iemands dood. Worden die regels in dit eerste verhaal verbroken? En hoe zit dat in de rest van het boek?

3

Dit boek begon voor mij bij het vierde verhaal: ‘Brief uit Menorca’, dat uit twee delen bestaat. Het is een brief van iemand aan een lang geleden verdwenen geliefde. In die brief haalt hij herinneringen op, aan hun tijd, hun generatie, hun vrienden. Kortom: hij heeft het steeds over anderen. Maar krijg je ook een beeld van hoe hij eruitziet? Welk beeld van hem overheerst?

4

Het tweede deel van 'Brief uit Menorca' is De Muis aan het woord. Anders dan in het eerste deel, kijkt De Muis met veel meer liefde en vriendschap terug. Eigenlijk wilde ik via haar schrijven over geluk. Nu is geluk net het moeilijkste onderwerp om over te schrijven. Kent u boeken die voor uw gevoel helemaal over geluk gaan? En waarin schuilt het geluk van De Muis?

5

De hoofdpersoon van het slotverhaal, 'Smile', is De Directeur die ook al in 'Brief uit Menorca' zit. Eigenlijk gaat het over een man die niks doet, niet op zijn werk, niet in de liefde, niet aan het klimaat – waarom doet hij niks, volgens u?