'Brommer op zee' sloot op 12 december het jaar af met een bijzondere uitzending waarin schrijvers (en veellezers) Tommy Wieringa (1967) en Roxane van Iperen (1976) vertelden welke boeken hen in 2021 houvast gaven.

boekentips genoemd in de uitzending

klap uit om boekentips te weergeven

Annie Dillard - Pelgrim langs Tinker Creek (2020)

Noreena Hertz - De eenzame eeuw (2020)

Bessel van der Kolk - Traumasporen (2016)

Édouard Louis - Strijd en metamorfose van een vrouw (2021)

bonustips

Getipt door Tommy Wieringa

Wieringa: “De goede voorouder van Roman Krznaric is een populairwetenschappelijk boek, maar het vertelt wel heel goed wat de gevolgen zijn van onze daden in het heden voor de toekomst. Krznaric stelt dat wij als individu of generatie eigenlijk een onaanvaardbare wissel trekken op de toekomst. Hij schrijft dat wij de toekomst behandelen als een afgelegen buitenplaats die we naar hartenlust plunderen. Alsof daar geen mensen zullen wonen. Dat vond ik in zijn eenvoud een verbijsterend inzicht.”

Getipt door Roxane van Iperen

Van Iperen: “Insect van Claire Castillon is een inktzwarte verhalenbundel over moeder/dochter-relaties. Maar het is redelijk universeel, de relatie moeder en dochter, want er komen net zoveel mannen in voor. Echtgenoten, vaders en broers. Het is een soort zoektocht naar alle mogelijke rollen van vrouwen, maar zonder dat ze telkens uitkomt in een cliché. Dat vind ik zo knap. Bovendien is het waanzinnig goed geschreven. Zeker voor mensen die niet van verhalenbundels houden, dan zeg ik: 'hier, neem dit dan.'”