Over het ongelofelijke persoonlijke en politieke levensverhaal van Angela Dorothea Merkel verschenen reeds vele boeken. Maar van weinig politici zal een biografie van bijna 800 pagina’s zijn geschreven nog vòòrdat hij/zij was afgetreden.

In Duitsland is 'Angela Merkel. De kanselier van haar tijd' al weken een bestseller. Biograaf Ralph Bollmann componeerde een vlot leesbare reconstructie van een bijzondere loopbaan.

Bollmann geldt in Duitsland als een groot 'Merkel expert’. In dit boek dat recent ook in het Nederlands is vertaald plaatst hij de hoofdpersoon op knappe wijze in haar eigen historische episode.

Het boek neemt ons mee naar de DDR waar de familie Kasner (de eigenlijke familienaam van Angela) in 1954 naar toe verhuisde. De familie Kasner woonde in Hamburg. Haar vader besluit in 1954 naar de DDR te verhuizen. Hij denkt daar als dominee effectiever te zijn. Een in die tijd hoogst ongebruikelijke stap. Of zoals een van de verhuizers het verwoordde: van west naar oost emigreren doen alleen 'communisten en complete idioten’.

Angela’s vader Horst Kasner was een serieuze man, die wist dat hij door de genadeloze geheime dienst van de DDR voortdurend in de gaten gehouden werd gehouden. Haar moeder Herlind Kasner-Jentzsch was een vrolijk, levenslustig en openhartige vrouw. Ze had het er moeilijk mee dat het gezin naar de DDR was getrokken en was vooral bang dat de ambities van pa ten koste zouden gaan van de kinderen.

Het liep goed af met Angela (geboren in 1954). Ze zou in de DDR een succesvol natuurkundige worden. Ze onttrok zich aan de communistische propaganda door veel naar de West-Duitse radio te luisteren. Ze weigerde voor de Stasi te werken. Angela is een vrouw van de Grote-wereld. En iemand die met allerlei culturen goed overweg kan. En woonde ze na haar scheiding zelfs een tijdje in een kraakpand.

Toen in 1989 de Muur viel en Duitsland in 1990 herenigd werd kwam Angela Merkel direct in de Bondsdag. Het gaat snel. Als een Formule 1-coureur neemt ze de scherpe bochten van de Duitse politiek. Ze heeft, zoals Duitsers dat noemen, een duidelijke 'Wille zur Macht’. Van minister, tot CDU-oppositieleider. Steeds is ze haar machoconcurrenten te slim af. Op 10 oktober 2005 wordt ze Bondskanselier. Het is niet alleen haar DDR afkomst die dat zo bijzonder maakt. In het door grijze mannen geregeerde hart van de Duitse politiek is ze ook nog eens de eerste vrouwelijke Bondskanselier. 'Vrouwen zijn ook mensen’ is een gevleugelde uitdrukking van Merkel. Als ze het hoogste ambt verwerft, is ze is al heel lang weg bij manlief Ulrich Merkel, maar Angela blijft zich Merkel noemen en hertrouwt in 1998 met Joachim Sauer.

Biograaf Ralph Bollmann laat zien hoe Merkel vervolgens moeiteloos om alle valkuilen waar een Kanselier mee te maken krijgt, heen wandelt. Ze blijft ingetogen en vervalt niet in arrogantie (iets wat bijvoorbeeld haar illustere mannelijke voorgangers Helmut Schmidt, Helmut Kohl en Gerhard Schröder wél overkwam).

De problemen waar ze mee te maken zou krijgen, waren niet gering. Zo weet ze de (wankele) relaties met Rusland (ze leerde in de DDR de Russische taal en kon direct met Poetin communiceren) overeind te houden. Maar ook de uiterst gevoelige verhouding tot de Joodse staat is voor haar een politiek principe wat maakt dat ze 60 jaar na de holocaust Duitse militairen naar het land stuurt om tegen Hezbollah te helpen.

De euro, Griekenland, de Energiewende en ook haar grootste uitdaging: het Vluchtelingebeleid ('wir schaffen es’) komen uitvoerig in Bollmanns meesterwerk aan de orde. Maar ook de eindeloze interne machtsstrijdjes binnen de eigen CSU en CDU passeren de revue. Bollmann laat zien hoe haar gedroomde kroonprinses Annegret Kramp-Karrenbauer volledig mislukt. Een kroonprinsessendrama avant la lettre. Het is lastig om uit de schaduw van Angela Merkel te treden. Het boek sluit af met de coronacrisis.

Het leven van Angela Merkel is nog niet voorbij. Op een dag zal dit boek een nieuwe bijgewerkte editie krijgen. Maar voor nu is deze biografie een fascinerende, volledige en prachtige uitgave geworden.

Auteur

Ralph Bollmann

Vertalers

Anne Folkertsma, Jantsje Post

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Publicatiedatum

28-09-2021

 

over de redacteur

Leonard Ornstein (Amsterdam, 1955) is een journalist, die bekendheid verwierf als parlementair redacteur van Vrij Nederland en het televisieprogramma Netwerk waarvoor hij onder meer de Russische president Vladimir Poetin interviewde. Hij won de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (samen met Max van Weezel). Ook was hij vele jaren politiek redacteur van Buitenhof.

  • Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter (1999), Max van Weezel & Leonard Ornstein
  • Paleis Europa: grote denkers over Europa (2007), onder redactie van Leonard Ornstein & Lo Breemer
  • De jonge Fortuyn (2012) (eerste deel van de biografie), Leonard Ornstein
  • Oorlogsgesprekken (2020), De erfenis van bezetting en bevrijding, Leonard Ornstein
  • De polder werkt (2020), Dennie Oude Nijhuis & Leonard Ornstein.