Zat professor Sjoerd Beugelsdijk maar in Den Haag aan de formatietafel. Dan wist hij wel welk onderwerp híj bovenaan de politieke agenda zou zetten: de groeiende polarisatie in de samenleving.

En daarmee heeft hij een punt. In zijn boek 'De verdeelde Nederlanden' schetst Beugelsdijk hoe Nederlanders uit elkaar worden gedreven door de verhitte debatten van de laatste jaren. En hoe mensen steeds onverzoenlijker tegenover elkaar staan. We zijn in een perfecte storm beland.

Soms een beetje gekunsteld is de samenhang die Beugelsdijk tussen allerlei maatschappelijke problemen probeert aan te tonen. Van innovatie tot burgerlijke vrijheden en immigratie. Het zijn grote stappen die hij zet. De schrijver is ambitieus maar uiteindelijk niet in zijn eigen doolhof verdwaald. Hij stopt niet met de analyse maar komt óók met aanbevelingen zoals: "Ontwikkel een journalistieke buffer als antwoord op sociale media.". En: “Stop met het importeren van de Amerikaanse polarisatiediscussie naar Nederland. Zie Nederland als meer dan een verzameling individuele rechten".

Ik zou zeggen: geef dit verfrissende boek cadeau aan de informateurs en alle nieuwe ministers.

Auteur

Sjoerd Beugelsdijk

Uitgeverij

Balans

Publicatiedatum

08-09-2021

 

over de redacteur

Leonard Ornstein (Amsterdam, 1955) is een journalist, die bekendheid verwierf als parlementair redacteur van Vrij Nederland en het televisieprogramma Netwerk waarvoor hij onder meer de Russische president Vladimir Poetin interviewde. Hij won de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (samen met Max van Weezel). Ook was hij vele jaren politiek redacteur van Buitenhof.

  • Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter (1999), Max van Weezel & Leonard Ornstein
  • Paleis Europa: grote denkers over Europa (2007), onder redactie van Leonard Ornstein & Lo Breemer
  • De jonge Fortuyn (2012) (eerste deel van de biografie), Leonard Ornstein
  • Oorlogsgesprekken (2020), De erfenis van bezetting en bevrijding, Leonard Ornstein
  • De polder werkt (2020), Dennie Oude Nijhuis & Leonard Ornstein.