Dagboeken van politici zijn goudmijntjes voor politieke junkies. Na de moeizaamste kabinetsformatie ooit schreef PvdA-fractieleider Ed van Thijn in 1978 'Dagboek van een onderhandelaar'. Het boek geldt inmiddels als een klassieker in de (Nederlands) politieke (boeken) cultuur.

Michel Barnier (voormalig premier van Frankrijk) componeerde een formidabel dagboek over zijn tijd als Brexit-hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie met de Britten. Vol humor, ironie en ook bloedserieuze wetenswaardigheden. Het boek geeft een perfect inzicht in zowel de Europese en de Britse politiek. Het Verenigd Koninkrijk zit als geen ander land vol gehaaide politici. Wie het dagboek leest begrijpt de Britten steeds beter. Maar mocht je als lezer toevallig Europeaan zijn, dan wordt je ook steeds bozer. De onderhandelingen duren en duren maar voort. Deadline na deadline wordt gebroken. Wanhopig roept Barnier op een gegeven moment uit: "I feel that the threat is a betrayal of their word. It seems they wil stop at nothing."

Dan breekt ook nog eens de pandemie uit. Alles staat stil, maar de onderhandelingen gaan door. Barnier moet naar Londen en schrijft mismoedig: "we have the Eurostar almost entirely to ourselves, and the very friendly staff at the Conrad Hotel, say they are delighted to welcome us". Waar de pandemie nog niet al goed voor is, zou je bijna zeggen.

Op 24 december 2020 neemt hij afscheid van zijn Britse tegenhanger David Frost: "our final exchange is cold and professional". De vechtscheiding is eindelijk tot een einde gekomen.

Een fascinerend boek! Barnier is inmiddels presidentskandidaat in Frankrijk. Nu maar hopen dat hij, mocht hij gekozen worden, een net zo openhartig boek schrijft.

Auteur

Michel Barnier

Vertaler

Robin Mackay

Uitgeverij

Polity Press

Publicatiedatum

27-09-2021

 

over de redacteur

Leonard Ornstein (Amsterdam, 1955) is een journalist, die bekendheid verwierf als parlementair redacteur van Vrij Nederland en het televisieprogramma Netwerk waarvoor hij onder meer de Russische president Vladimir Poetin interviewde. Hij won de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (samen met Max van Weezel). Ook was hij vele jaren politiek redacteur van Buitenhof.

  • Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter (1999), Max van Weezel & Leonard Ornstein
  • Paleis Europa: grote denkers over Europa (2007), onder redactie van Leonard Ornstein & Lo Breemer
  • De jonge Fortuyn (2012) (eerste deel van de biografie), Leonard Ornstein
  • Oorlogsgesprekken (2020), De erfenis van bezetting en bevrijding, Leonard Ornstein
  • De polder werkt (2020), Dennie Oude Nijhuis & Leonard Ornstein.