'Peril' van Bob Woodward is de nieuwste aanwinst in de toch al imposante bibliotheek van de best geïnformeerde journalist in de Amerikaanse politiek. De Washington-veteraan schreef dit boek deze keer samen met de meer dan half zo jonge Robert Costa (35). Het, volgens Woodward elkaar uitstekend aanvoelende en ingespeelde, journalistieke duo neemt de lezer mee naar het kloppende hart van de Amerikaanse politiek. Lees: het snel kloppende hart. Het is een diepgravend verslag geworden van de overgangsperiode van president Donald Trump naar de nieuwe president Joe Biden.

De episode tussen de verkiezingen van 3 november 2020 en de inauguratie van Biden op 20 januari 2021 is achteraf bezien een van de gevaarlijkste periodes ('peril') uit de Amerikaanse geschiedenis geweest. Niet alleen vanwege de bestorming van het Capitool maar ook vanwege de vrees dat de niet herkozen en inmiddels radeloze Trump andere wereldmachten zou gaan aanvallen. Mark Milley, Amerika’s hoogste militair (de President is de formele opperbevelhebber) belt twee keer met zijn Chinese ambtsgenoot om hem gerust te stellen. Bovendien liep Milley met zijn commandanten nog even alle procedures na mocht Trump tot een atoomaanval willen overgaan. En dat zegt veel aangezien Milley geen watje is en nota bene door Trump zelf was aangesteld.

Woordward en Costa voerden (in coronatijd!) meer dan 200 deep background gesprekken en keken tegen een berg van 6.200 bladzijden aan transcriptie aan maar het boek zit desalniettemin heel goed in elkaar.

Dit boek hoort thuis op ieder nachtkastje van liefhebbers van politieke thrillers. Al vrees ik dat van slapen dan weinig terecht komt.

Auteur

Bob Woodward, Robert Costa

Uitgeverij

Simon & Schuster Ltd

Publicatiedatum

September 2021

 

over de redacteur

Leonard Ornstein (Amsterdam, 1955) is een journalist, die bekendheid verwierf als parlementair redacteur van Vrij Nederland en het televisieprogramma Netwerk waarvoor hij onder meer de Russische president Vladimir Poetin interviewde. Hij won de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (samen met Max van Weezel). Ook was hij vele jaren politiek redacteur van Buitenhof.

  • Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter (1999), Max van Weezel & Leonard Ornstein
  • Paleis Europa: grote denkers over Europa (2007), onder redactie van Leonard Ornstein & Lo Breemer
  • De jonge Fortuyn (2012) (eerste deel van de biografie), Leonard Ornstein
  • Oorlogsgesprekken (2020), De erfenis van bezetting en bevrijding, Leonard Ornstein
  • De polder werkt (2020), Dennie Oude Nijhuis & Leonard Ornstein.