In zijn 1965 vertrok Che Guevara met honderd Cubaanse rebellen van Tanzania naar Congo, om daar de revolutionaire ideologie te verspreiden. Een pelgrimage bracht hem naar het afgelegen berggebied in het oosten van het land, waar hij Simba-milities probeerde te onderrichten.

De missie mislukte jammerlijk, maar de revolutionaire geest van Che en zijn Congolese evenknie Patrice Lumumba is nog altijd levendig in het hart van Afrika.

Che in Congo

Che in Congo is een grootschalig multimediaproject van fotograaf Jan-Joseph Stok, filmmaker Ben Crowe en ontwerper Teun van der Heijden. Met Che's dagboeken als leidraad bereizen zij de route die Che maakte van de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam naar de groene heuvels van Oost-Congo, op zoek naar de sporen die de revolutionair in het land heeft achtergelaten. 

Het eindresultaat moet onder andere een documentaireserie en een fotoboek opleveren. Kijk voor meer info op hun website: Che in Congo, of bekijk de video hieronder.

over Jan-Joseph Stok

Bekijk hieronder een aantal foto's die Jan-Joseph Stok maakte Congo en in Cuba, waar hij toestemming vroeg voor het project aan Che's zoon Camilo Guevara. Voor meer foto's, neem een kijkje op zijn online portfolio.

meer van Bureau Buitenland