De moslims en Servische muzikanten van de multi-etnische rockband Afera hebben een missie: het laten horen van een positief geluid uit Srebrenica. Er gaat echter nog genoeg mis in de regio waar precies twintig jaar geleden onder ogen van Dutchbat een etnische zuivering plaatsvond.

Bureau Buitenland-correspondent Mitra Nazar ontmoet de jongens van rockband Afera. Twee van hen zijn Bosnische Serviërs, de andere twee Bosnische moslims. Dit is nog altijd een uniek gegeven in Srebrenica: 'We want to show people that everything is possible,' zegt bassist Miroslav Andrić.

Al snel wordt duidelijk dat dit niet slechts holle frasen zijn. Nazar spreekt eveneens met de 36 jaar jonge burgemeester van Srebrenica, Ćamil Duraković. Hij legt uit hoe de bloeiende vooroorlogse economie van de stad zich nog steeds niet heeft kunnen herstellen. Nog te vaak blokkeren etnische scheidslijnen een goede exploitatie van de natuurlijke grondstoffen die Srebrenica rijk is, en te veel hulpgelden zijn besteed aan het verbeteren van de etnische relaties in plaats van concrete economische projecten.

Verschillende jongeren zijn het zat. Zij willen het oorlogsverleden definitief achter zich laten en een toekomst in het hier en nu van Srebrenica opbouwen. Muziek maken, geld verdienen, samenleven. De band Afera laat zien dat het mogelijk is en hoopt daarmee een inspirerend voorbeeld te zijn voor andere jongeren in Bosnië.

Klik op de teaser hierboven om het volledige item van Bureau Buitenland te beluisteren. En wil je hierna nog meer muziek van Afera horen? Bekijk dan het YouTube-kanaal van de rockband. Ook kun je de heren live aan het werken zien, op zaterdag 27 juni op het Festival Mundial in Tilburg.

meer van Bureau Buitenland