Naast de nucleaire ambities van Iran zijn ook de steun die het land geeft aan verscheidene terroristische fracties in het Midden-Oosten voor zowel Israël als Saoedi-Arabië een reden om zich tegen het land te keren.
De relatie tussen Israël en Iran is zeer vijandig sinds de Islamitische revolutie van 1979, de Iraanse regering roept sindsdien geregeld om de totale destructie van de staat Israël. Dit vertaalt zich onder meer in demonstraties met vlagverbrandingen. Daarnaast steunt de Iraanse regering de militante en anti-Israël Hezbollah beweging in Libanon.
Ook het soennitische regime van Saoedi-Arabië is al generaties lang verwikkeld in een machtsstrijd met het sjiitische leiderschap van Iran. Momenteel zijn beide regeringen betrokken bij feitelijke proxy-oorlogen in Jemen en Syrië. In Jemen steunt Iran de sjiitische Houthi rebellengroepering, waar de Saoedi’s tegen vechten om te voorkomen dat zij de macht grijpen in het verscheurde land. In Syrië krijgt dictator Assad wapens aangeleverd door zowel de Iraanse regering, als Hezbollah in Libanon. In januari van dit jaar verbrak Saoedi-Arabië de diplomatieke relaties met Iran nadat een woedende menigte de Saoedische ambassade in Teheran bestormde. In reactie op de executie van een belangrijke sjiitische geestelijke in Riyad.