India is booming. En daarom gaat premier Rutte met het halve kabinet op handelsmissie naar het Zuid-Aziatische land. Maar andersom speelt Nederland ook een belangrijke rol in de Indiase economie, stelt India-deskundige Jan Breman van de Universiteit van Amsterdam. Kunnen Rutte & co. deze reis gebruiken om ook de mensenrechtenschendingen in India aan te stippen?

Voorafgaand aan de handelsmissie van 22 tot 25 mei vertrokken vooraanstaande Indiase journalisten naar Nederland. Ze wilden zien wat onze economie te bieden heeft. Volgens Breman waren de reacties positief. ‘Nederland is een heel belangrijke speler in de wereldeconomie’.

Nederlandse kennis en investeringen bereiken tal van innovatieve sectoren, van gezondheidszorg tot infrastructuur. Het aantrekken van deze investeringen is ook voor India erg belangrijk.

‘Nederland is een heel belangrijke speler in de wereldeconomie’ - Jan Breman

De vraag is of Nederland deze positie kan gebruiken om de donkere kant van deze economische groei te belichten. Die kent namelijk veel achterblijvers en grote bevolkingsgroepen worden nog steeds onderdrukt zegt Breman, die met de journalisten sprak.

Zij vinden dat er niet alleen weinig kennis, maar ook totaal geen belangstelling voor de Indiase politiek en samenleving is. ‘Er is een vergaande ongelijkheid, onderdrukking van arbeidsrechten en minderheden’ zegt Breman.

Mensenrechten

‘India biedt enorme kansen, maar de sombere kant moet niet genegeerd worden. Ik krijg het idee dat de handelslieden het liever niet willen horen’, stelt Breman vast. ‘In China kan geen bewindsman aankomen zonder het over mensenrechten te hebben. Het gesprek tussen Rutte en Modi zou dáár over moeten gaan.’

meer van Bureau Buitenland