Donald Trump is verkozen tot de meest seksistische leider van 2017. Dat gebeurde in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO radio 1. Luisteraars van het programma kozen voor de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi.

De afgelopen twee weken nomineerden deskundigen in de uitzending zeven staatshoofden en partijleiders als kandidaat voor de ‘Eikel van 2017’, waaronder Donald Trump (VS), Jacob Zuma (Zuid-Afrika) en Rodrigo Duterte (Filipijnen). Daarmee haakte Bureau Buitenland in op de #MeToo discussie. Het was de redactie opgevallen dat daarbij zo weinig staatshoofden kwamen bovendrijven.

Een deskundige jury, bestaande uit hoogleraar Gender Based Violence Renée Römkens, journaliste Noor Spanjer en schrijfster Hassnae Bouazza maakte de keuze.

“Wat de doorslag heeft gegeven is de impact op andere leiders en landen, de invloed van deze leider is groot. Dat maakt het bedreigend.”

Publieksprijs voor Abdul Fatah al-Sisi

Voor de publieksprijs konden luisteraars stemmen op Twitter via @bbvpro en op de Facebookpagina van Bureau Buitenland stemmen. Op Twitter ging de verkiezing viral onder anti-Sisi Egyptenaren, waardoor de Egyptische president met stip de meeste stemmen kreeg. ‘Onder Sisi moeten vrouwelijke gevangenen vernederende maagdelijkheidstesten ondergaan’, vertelde Egypte-correspondent Ruth Vandewalle bij de nominatie. De Amerikaanse president Donald Trump werd tweede bij het publiek.

Eerder organiseerde Bureau Buitenland verkiezingen voor de 'Dictator van het jaar' en de 'Graaier van het jaar' over corrupte leiders.

meer van Bureau Buitenland