Niet de gebruikelijke oorlogsfoto’s, maar foto’s die een ander Afghanistan laten zien. Op de tentoonstelling 'Afghanistan, Life Beyond the Front Pages', die in Dordrecht plaats vindt, zijn dertig foto’s te zien van twaalf verschillende fotografen: allemaal jonge Afghanen die voor het eerst buiten Afghanistan exposeren.

Na de val van het Taliban regime in Afghanistan in 2001 ontstond er voorzichtig ruimte voor vrije pers. Fotografen (vrouwen en mannen) gingen de straat op en legden de oorlog, het straatleven en ook het binnenleven vast. Nu de buitenlandse troepen en internationale media zich weer terugtrekken, zijn Afghanistan en haar kunstenaars, fotografen en journalisten weer op zichzelf aangewezen.

Massoud Hossaini & 'Afghanistan, Life Beyond the Front Pages'

Massoud Hossaini werkte sinds 2002 als fotograaf in Afghanistan, voor internationale persbureaus als AFP en AP. Hij is winnaar van de Pulitzer prize en World Press Photo. Sinds dit jaar werkt hij als freelancer, en is hij mede-oprichter van de 'Afghanistan Photographers Association'

De dertig foto’s die te zien zijn op de tentoonstelling in Dordrecht zullen te koop zijn. De opbrengst gaat naar zijn 'Afghanistan Photographers Association'. Met de opbrengst willen ze een grotere tentoonstelling in Kabul organiseren, en daarna met de foto’s op reis naar landen als Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.

Hossaini was er bij toen op 30 april vorig jaar acht journalisten omkwamen bij explosies in het centrum van Kabul. Hij ontkwam aan de dood doordat hij foto’s uit een andere hoek nam. Hij raakte hij slechts gewond tijdens die aanslag van IS. “Ik had geluk.”

Massoud Hossaini is nu, op uitnodiging van ‘Defenders in Dordrecht’, zes maanden te gast in Dordrecht. Hij heeft nu tijd om bij te komen van een periode van achttien jaar onafgebroken verslaggeving van de oorlog in Afghanistan. Eind december vertrekt hij weer naar Kabul.

'Afghanistan, Life Beyond the Front Pages' is van 24 november tot 29 december te zien bij: SBK Dordrecht

foto's