VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Verontrustende opnames uit Sugarloaf Ridge State Park

De Amerikaanse ecoloog Bernie Krause reist al 40 jaar de hele wereld over om geluiden in natuurgebieden op te nemen. Maar de afgelopen jaren doet Krause een verontrustende ontdekking in zijn opnames... Vooral in Sugarloaf Ridge State Park, een natuurgebied bij hem in de buurt, is die opmerkelijke verandering goed te horen. Lorenzo Fränkel spreekt met Bernie Krause.

Farc levert laatste wapens in

Deze week leverde de Colombiaanse guerrillabeweging Farc zijn allerlaatste wapens in. De kalashnikovs die zij 53 jaar geleden oppakten zullen worden omgesmolten tot monumenten voor de vrede. De ontwapening van de oudste en grootste rebellengroep van Latijns Amerika vloeit voort uit het vredesakkoord dat in november door de regering en de rebellen is getekend. Een historisch moment dus, maar met andere onderdelen van het akkoord gaat het veel minder voortvarend. We praten erover met Marianne Moor van de vredesbeweging Pax, die voortdurend op en neer reist naar Colombia.

Column Theo Para over strafeis tegen Bouterse

In Suriname heeft het Openbaar Ministerie 20 jaar cel geëist tegen president Desi Bouterse. De voormalige legerleider wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de executie van vijftien tegenstanders van zijn toenmalige regime in 1982, bekend als de Decembermoorden. Surinaamse schrijver Theo Para was bevriend met Bram Behr, één van de slachtoffers. Hij draagt een column voor.

De confronterende kunst van Zhang Dali

Naakte mensenlichamen doorboord met steigerpalen. Het is één van de confronterende werken waarmee de Chinese kunstenaar Zhang Dali misstanden in zijn land zichtbaar maakt. Vanaf morgen is zijn kunst te zien in het Scheveningse museum Beelden aan Zee. Collega's Edwin Koopman en Cindy Huijgen lieten zich alvast rondleiden door de kunstenaar zelf.

meer van Bureau Buitenland