De corona-pandemie beheerst in binnen- en buitenland het nieuws. Hier kun je alle reportages van Bureau Buitenland uit 2020 over de verspreiding en bestrijding van het coronavirus wereldwijd (terug)luisteren.

Bureau Buitenland deed in januari voor het eerst verslag van de uitbraak van het coronavirus, toen nog beperkt tot China. Inmiddels is de pandemie overal het gesprek van de dag.

Luister hier alle fragmenten, van december, terug tot de eerste reportage in januari.

Op bezoek bij boer Wuang

28 mei 2020

De uitbraak van het coronavirus zou afkomstig kunnen zijn van wilde dieren, die op een markt in Wuhan werden verkocht. De Chinese overheid sloot zo'n 20 duizend markten, en verbood de handel in wilde dieren. Sterker, die dieren mogen nu ook niet meer gegeten worden. Maar het is de vraag of dat gaat lukken, want het gaat om een miljardenindustrie die aan miljoenen Chinezen werk biedt. Correspondent Eefje Rammeloo ging in het zuiden van China op bezoek bij boer Wuang, fokker van stekelvarkens.

Europa op weg naar onmogelijk compromis?

28 mei 2020

In aanloop naar het Duitse EU-voorzitterschap kwamen bondskanselier Merkel en de Franse president Macron met een ambitieus plan voor een Europees herstelfonds. Vandaag presenteert de Europese Commissie haar eigen plan. Wat er ook op tafel ligt: een definitief besluit is nog lang niet genomen. Nederland blijft met drie andere landen hameren op strenge begrotingsdiscipline en weigert een oplossing waarbij lidstaten giften ontvangen.

Maar ook in Oost-Europa groeit de kritiek op de herstelplannen. Daar vreest men minder geld uit Brussel te ontvangen als er straks meer naar door corona hard getroffen landen in Zuid-Europa gaat. Komt er een politieke patstelling of gidst Duitsland de EU een weg naar een ingewikkeld compromis?

In ons Eurobureau voormalig EU-diplomaat Tom de Bruijn, die jarenlang Nederland heeft vertegenwoordigd in Brussel, en Duitsland-correspondent Juurd Eijsvoogel.

Gaza verpaupert meer door corona

26 mei 2020

Afgelopen weekend werd in de afgegrendelde Gazastrook de eerste coronadode gemeld. Mede door strenge maatregelen lijkt het virus in het Palestijnse gebied tot nu redelijk onder controle. Maar de economische gevolgen in Gaza zijn wel groot, merkt ook het gezin van de 25-jarige Nidal Kehail. Verslaggever Ties Brock zocht ze op.

Sjoemelt Mexico met de corona-cijfers?

26 mei 2020

In het kielzog van landen als de Verenigde Staten en Brazilië, groeit Mexico uit tot de volgende corona-brandhaard in de wereld. Het virus blijkt bovendien veel harder om zich heen te slaan dan werd gedacht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het werkelijke dodenaantal in Mexico-stad meer dan vier keer hoger ligt dan nu is gemeld. In heel Mexico zijn er tot nu toe een krappe achtduizend bekende coronadoden bekend, maar dat getal ligt dus naar verwachting ook vele malen hoger.

Maar terwijl de piek nog niet in zicht is, denkt president Lopez Obrador al aan verlichting van de maatregelen. Willen de Mexicanen, met die schrikbarende cijfers op het netvlies, dat überhaupt zelf wel? We vragen het vanuit Mexico-stad, correspondent Jan Albert Hootsen.

China laat de spierballen rollen

25 mei 2020

China laat zich de laatste weken van een nogal assertieve kant zien. Niet alleen het afgelopen weekend in Hongkong, met de aankondiging van het invoeren van een zeer omstreden veiligheidswet en het hardhandig onderdrukken van alle protest daartegen, maar ook in de Zuid-Chinese zee treedt de Chinese marine agressief op.

En kritiek op de Chinese aanpak van de corona-uitbraak wordt in Beijing al helemaal niet op prijs gesteld. Is de internationale roep om een onderzoek de reden dat China nu de spierballen laat rollen, of zit er meer achter? We vragen het Frank Pieke, hoogleraar Moderne China Studies aan de Universiteit Leiden.

Zelfs Tadzjikistan blijkt niet immuun voor corona

25 mei 2020

Ondanks dat Tadzjikistan een grens van ruim vierhonderd kilometer deelt met China en veel arbeidsmigratie kent, waren er tot voor kort officieel geen coronagevallen bekend in het Centraal-Aziatische land. Wel waren er plotseling verdacht veel gevallen van longontsteking.

Maar in de afgelopen drie weken is de aanwezigheid van corona door de autoriteiten erkend: het zou nu om 2.000 besmettingen gaan. Vanuit de hoofdstad Doesjanbe doet Irna Hofman, onderzoeker aan de Oxford University, verslag van hoe dit heel arme voormalige Sovjetland nu geraakt wordt door de pandemie.

Libanese economie krijgt klap na klap

22 mei 2020

In Libanon wordt de economische malaise met de dag erger. Al sinds september protesteren mensen daar tegen de enorme economische teloorgang in het land. En nu ook corona nog eens om zich heen grijpt, wordt de situatie steeds nijpender. Gevreesd wordt dat er zelfs een grootschalig voedseltekort zal ontstaan in het land. Journaliste en oud-correspondente Fernande van Tets over de neerwaartse spiraal waarin Libanon verkeert.

Brazilië nieuw epicentrum coronavirusuitbraak

22 mei 2020

Meer dan 20.000 bevestigde doden, zeker 11.000 verdachte overlijdensgevallen en meer dan 300.000 bevestigde besmettingen. Brazilië wordt het volgende epicentrum van de coronavirus-uitbraak in de wereld. Met miljoenen arme mensen die hutjemutje op elkaar wonen en een president die de crisis blijft bagatelliseren, zijn de vooruitzichten pikzwart. Zijn er ook nog lichtpuntjes? We spreken met oud-correspondent Stijntje Blankendaal.

Sioux in South Dakota beschermen zichzelf tegen corona

21 mei 2020

In de staat South Dakota streven Sioux-indianen nu om het coronavirus uit hun reservaat te weren. Door eigen check-points op te zetten hopen ze de ziekte buiten de deur te houden, maar de gouverneur van South Dakota is daar, zacht gezegd, helemaal niet blij mee.

Collega Tom Dohle sprak met de Sioux-voorman Harold Frazier en vroeg hem wat het idee is achter dit eigen initiatief.

Miljoenen arbeidsmigranten klem in India

21 mei 2020

India wordt getroffen door een zware orkaan, maar daardoor raakt een minstens zo dramatische ontwikkeling buiten beeld: namelijk de nieuwe exodus van miljoenenmigrantendie uit de steden terug willen naar hun dorpen. Tot aan de coronacrisis werkten ze in de steden als dagloners en straatverkopers. Maar door de crisis er geen werk meer, en worden ze vastgehouden in stedelijke opvangcentra.

Na de lockdown mogen ze naar hun dorpen, maar ja, die lockdown duurt nu al twee maanden. Hun geduld is op en massaal willen ze de stad uit. Vanuit New Delhi Correspondent Eva Oude Elferink.

Corona of niet, het Volkscongres gaat door

20 mei 2020

Corona of niet: in China vindt overmorgen het jaarlijkse Chinese Volkscongres plaats, een enorme gebeurtenis waarvoor duizenden afgevaardigden uit het hele land bij elkaar komen. Dat congres - dat in totaal bijna twee weken in beslag neemt - zou eigenlijk al eerder plaatsvinden, maar het moest vanwege de pandemie uitgesteld worden.

Aan de lijn Frank Pieke, hoogleraar moderne China Studies aan de Universiteit Leiden, goedenavond.

Over corona en de Duitse kroonprinsen

20 mei 2020

Wie Merkel zowel Duitsland als Europa door de coronacrisis ziet loodsen, vergeet wel eens dat ze toch echt aan haar laatste jaar als bondskanselier bezig is. De verkiezing voor haar opvolging bij het CDU is pas in december, maar toch begint de strijd erover nu al los te branden. En de coronapandemie speelt daar een steeds grotere rol in.

Wie durft het aan om in de voetsporen te treden van ‘Mutti Merkel’? Welke kroonprinsen staan er al te trappelen? We vragen het in onze rubriek het Eurobureau aan Maurits Meijers, politicoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Italianen in rap tempo armer

18 mei 2020

De coronavirus epidemie maakt Italië in rap tempo armer: in anderhalve maand tijd is het aantal in armoede verkerende Italianen met bijna 1 miljoen toegenomen, nu al tot zo’n vier miljoen burgers.

Niet alleen in het zuiden, traditioneel het armste gebied van het land, maar ook in het welvarende noorden komen steeds meer Italianen in de problemen. Ze zijn hun werk kwijt, hebben geen inkomen meer en het spaargeld raakt op. Ook in hoofdstad Rome groeien de rijen voor de voedselbanken.

Correspondent Angelo van Schaik neemt er een kijkje en spreekt daarnaast ook met het grote gezin Di Maria uit de achterstandswijk Zen in Palermo, waarover hij eerder voor ons een reportage maakte.

Blijven poetsen in door corona getroffen Brazilië

15 mei 2020

Alles wijst er op dat Brazilië land het volgende epicentrum wordt van de corona-uitbraak. Meer dan 800 mensen per dag overlijden aan het virus, ruim 200.000 mensen zijn besmet. En dat lijkt nog maar het topje van de ijsberg: de werkelijke aantallen liggen volgens deskundigen waarschijnlijk vele malen hoger.

Het eerste corona-slachtoffer overleed half maart in Rio de Janeiro. Zij staat symbool voor het verschil tussen arm en rijk in deze crisis: een huishoudster werd besmet door haar bazin die het virus had opgelopen in Italië. De bazin werd wél beter.

Meer dan zes miljoen Brazilianen werken in de huishouding. Zo ook de drie zussen Deide, Gardenia en Esmeralda in metropool São Paulo. Collega Katy Sherriff sprak deze vrouwen over hoe zij de corona-crisis doorstaan.

Niet America, maar France First

15 mei 2020

De Amerikanen zullen als eersten ter wereld het vaccin tegen het coronavirus van de Franse farmaceut Sanofi in handen krijgen, wanneer het succesvol is ontwikkeld. Dat beloofde Paul Hudson, de CEO van Sanofi, eerder deze week. Na massale kritiek uit Frankrijk en ontboden te worden op het Elyssée door president Macron, nam Sanofi zijn woorden terug: iedereen krijgt het vaccin, natuurlijk. Correspondent Stefan de Vries duidt de rel.

Verkiezingen in Burundi ondanks corona

15 mei 2020

Het Centraal-Afrikaanse land Burundi kiest volgende week een nieuwe president. Massale verkiezingsbijeenkomsten en drukke rijen voor de stembureaus vormen geen probleem, vindt president Pierre Nkurunziza. God zal zijn land beschermen tegen het coronavirus en sociale afstand is dus niet nodig, zegt hij. Zo omstreden als zijn coronabeleid is, zo omstreden was zijn bewind. Na 15 jaar komt daar volgende week een einde aan. Te gast is journalist Olivier van Beemen, auteur van het boek Bier voor Afrika.

Wonderdrankje tegen corona én de WHO

14 mei 2020

Bijna overal ter wereld wordt er keihard gewerkt aan een corona-vaccin. Behalve in Madagaskar. Daar hebben ze geen vaccin nodig, daar hebben ze een kruidendrankje dat je immuun maakt én je geneest van het virus. De president is laaiend enthousiast, prijst het drankje aan en schermt met het feit dat er nog niemand in zijn land is overleden aan corona.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO is kritisch en zegt dat er geen enkel bewijs is voor de werkzaamheid van het drankje. Toch scharen er steeds meer Afrikaanse landen zich achter Madagaskar. Simon Rietveld komt al decennia op het eiland en duidt deze kruidendrankdrang.

Oudste leerlingen eerst in China

13 mei 2020

Nu de uitbraak van het coronavirus onder controle lijkt, gaan ook in China de scholen eindelijk weer open. Eerst in dunbevolkte provincies, nu langzaamaan ook in megasteden zoals Shanghai. China doet het tegenovergestelde van Nederland. De oudste scholieren gaan als eersten terug naar school. De kleintjes zijn slecht in hygiëne, zo is het idee. Bovendien hebben scholierenbelangrijke toetsen, dus die gaan voor. Correspondent Eefje Rammeloo nam een kijkje op een net geopende middelbare school.

Alle pijlen op China

12 mei 2020

Een nieuwe koude oorlog, zo worden de oplopende spanningen tussen China en de VS al genoemd. In aanloop naar de verkiezingen in november richten niet alleen de Republikeinen hun vizier op de rol van China in de corona-uitbraak. Ook de Democraten kunnen er wat van. Te gast is oud-Amerikacorrespondent Tom Kleijn.

Honger in Spanje neemt toe

11 mei 2020

In Spanje zijn lange rijen ontstaan bij plaatsen waar voedselpakketten worden verdeeld. Steeds meer families kwamen door de coronacrisis van de ene op de andere dag zonder inkomen en hebben geen geld meer om eten te kopen. Vooral in de grote steden is de hulp niet aan te slepen. Zoals om de hoek bij onze correspondent Carlijn Teeven in Barcelona.

Surinaamse verkiezingen temidden van de crisis

11 mei 2020

Massale protesten, economische crisis en de coronapandemie beheersen de verkiezingscampagnes in Suriname, waar over twee weken een nieuwe president wordt gekozen. Collega Irene Houthuijs belde drie prominente actievoerders die in het voorjaar de protesten organiseerden. Via ingesproken berichten geven ze hun visie op deze turbulente periode.

Verenigd Koninkrijk is koploper van de negatieve cijfers

8 mei 2020

Meer dan dertigduizend doden en de grootste economische krimp in driehonderd jaar: het Verenigd Koninkrijk is de koploper geworden als het gaat om negatieve cijfers. Gaat het echt zo hard bergafwaarts aan de andere kant van de Noordzee, of is dit een vertekend beeld? We vragen het onze correspondent Anne Saenen.

Oogarts in Wit-Rusland waarschuwt landgenoten voor corona en president

8 mei 2020

Terwijl zelfs in Rusland de festiviteiten rondom de overwinning van de Tweede Wereldoorlog zijn afgelast, gaat de overwinningsparade in buurland Wit-Rusland morgen gewoon door. President Loekasjenko gelooft niet zo in corona, en raadt zijn onderdanen aan het virus te 'vergiftigen' met een glaasje wodka. Kritische journalisten en bloggers die zich kritisch uitlaten over het beleid en officiële besmettingscijfers worden zonder pardon opgepakt.

Toch gaan sommige mensen daar gewoon mee door. Oost-Europa-verslaggever Michiel Driebergen sprak oogarts Alexander Loban, die jarenlang in Nederland werkte. Vanuit zijn huis in de Wit-Russische stad Grodno waarschuwt hij zijn landgenoten via YouTube over het virus en de president.

Barstjes in Poolse coalitie

5 mei 2020

Polen kiest aanstaande zondag een nieuwe President, of toch niet? Omdat de bevolking door de coronamaatregelen niet fysiek naar de stembus kan, wil de grootste regeringspartij, de conservatieve PiS, de Polen per post laten stemmen. Maar dat plan stuit op veel weerstand, zelfs van de eigen coalitiepartner. En dat is ongekend, volgens correspondent Michiel Driebergen.

Tijdbom Jemen tikt verder

1 mei 2020

Sinds 2015 woedt er een oorlog in Jemen waar een hoop verschillende partijen een aandeel in hebben. Saoedi-Arabië en de Houthi-rebellen zijn verwikkeld in een conflict die het land alleen maar dieper de ellende in drijft. Iran steunt de Houthi-rebellen, en het westen levert op zijn beurt wapens aan Saoedi-Arabië.

De VN noemde het al de grootste humanitaire ramp ter wereld, en daar komt nu corona nog eens bij: in Jemen zijn de eerste corona-doden gemeld deze week. Begin deze maand werd door de coronacrisis nog een staakt-het-vuren uitgeroepen, maar de strijdende partijen lijken zich hier niet aan te houden. Marina de Regt, antropoloog en Jemendeskundige is te gast.

Orbán en de gemuilkorfde Hongaarse pers

1 mei 2020

Zondag is het de Internationale Dag van de Persvrijheid, maar in een wereld die op slot zit, komt die persvrijheid op veel plekken in het gedrang. Dicht bij huis zag de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn kans schoon om verderfelijke journalisten eens goed de mond te snoeren in crisistijd. Journalisten riskeren hoge gevangenisstraffen als ze ' onjuist' berichten over de corona-uitbraak. De Nederlands-Hongaarse journaliste Erzsó Alföldy vertelt in Bureau Buitenland over het lot van collega's in haar geboorteland.

Australië en China vliegen elkaar in de haren

29 april 2020

Een vervelend stuk kauwgom aan de onderkant van hun schoen, zo omschrijven Chinese staatsmedia de Australiërs. Het is exemplarisch voor het hoogopgelopen conflict tussen de twee landen, nadat Australië pleitte voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Dat schoot in het verkeerde keelgat van de regering in Beijing, die nu zelfs dreigen met economische sancties.

Een gevaarlijk dreigement: de Chinezen zijn een van de belangrijkste handelspartners van Australië. Zal de regering van premier Morrison standvastig vasthouden aan hun principes, of moeten ze bakzeil halen? We vragen het Meike Wijers, die als journalist zelf vijf jaar in Australië werkte voor ABC News.

Eurocommissaris Vestager over de economische wederopbouw

29 april 2020

Er komt een groot herstelfonds om de economie in Europa weer vlot te trekken na de corona-pandemie. Maar hoe dat fonds eruit komt te zien? Die listige vraag schoven de Europese regeringsleiders na hun videoconferentie vorige week vakkundig door naar de Europese Commissie.

Hoe denkt de Commissie erover om dat aan te pakken? En welk Europa tekent zich na de huidige crisis af? Bureau Buitenland haalt, in samenwerking met de redactie van Tegenlicht, verhaal bij Margrethe Vestager: Eurocommissaris voor Mededinging en een van de vicepresidenten van de Europese Commissie.

Europese Centrale Bank neemt het heft in eigen hand

28 april 2020

Europese regeringsleiders worden het maar niet eens over een grootschalig herstelfonds. Ondertussen neemt de Europese Centrale Bank het voortouw en koopt het honderden miljarden euro's aan schulden op. Aanstaande donderdag komt de ECB bijeen, en economen verwachten dat de centrale bank dan ook zogeheten junk bonds, risicovolle schuldleningen, op gaat kopen.

Maar daar kleven ook flinke nadelen aan. Toch komt het regeringsleiders niet slecht uit; voor het beleid van de ECB hoeven ze zich immers niet te verantwoorden bij het volk. In ons Eurobureau vertelt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski over het kaartspel tussen de ECB en de lidstaten.

In Sevilla groeit wiet tegen de crisis

27 april 2020

De indirecte gevolgen van corona voor landen in Afrika

24 april 2020

De voedselhulporganisatie van de Verenigde Naties sloeg deze week groot alarm over dreigende voedseltekorten onder miljoenen mensen in met name Afrika en het Midden-Oosten. In de huidige coronacrisis worden voedseltekorten alleen maar groter. De lockdowns, grensbeperkingen en de uitval van mensen verstoren de productie, het transport en de verwerking van levensmiddelen.

Waar het coronavirus aanvankelijk vooral slachtoffers in rijkere landen maakte, dreigen dus nu veel ernstiger gevolgen voor de armere landen. We bespreken het met Wendy Janssens, ontwikkelingseconoom verbonden aan de VU en vanuit Nairobi met Afrika-correspondent Koert Lindijer.

De Russische stad die het zwaarst getroffen is door corona: Syktyvkar

24 april 2020

Waar veel landen inmiddels aan een versoepeling van de coronamaatregelen denken, is in Rusland de besmettingspiek nog niet in zicht. En daarmee doel ik niet alleen op de schrijnende situatie in Moskou. Op zo'n 1500 kilometer van de Russische hoofdstad ligt verhoudingsgewijs de zwaarst getroffen stad van het land: Syktyvkar.

Correspondent Joost Bosman is net terug uit de brandhaard en doet verslag van zijn reis bij Bureau Buitenland.Syktyvkar is de hoofdstad van de deelrepubliek Komi. Die is ongeveer even groot als Duitsland en Oostenrijk samen, telt niet meer dan zo'n 900.000 inwoners en toch is Komi, en in het bijzonder de hoofdstad dus, zwaar getroffen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Chinese journalisten in Wuhan

23 april 2020

Het is op z'n zachts gezegd niet gemakkelijk om een Chinese journalist te zijn. Hoe moeilijk was het dan wel niet om tijdens de corona-epidemie te vertellen wat de Chinese regering het liefst onder de pet hield? In januari, februari en maart probeerden een aantal journalisten zo goed mogelijk verslag te doen van wat er in Wuhan gebeurde. Met alle gevolgen van dien. Een verslag van Eefje Rammeloo

De top die Europa er weer bovenop moet helpen

22 april 2020

Morgen buigen de Europese regeringsleiders zich over het herstelplan om landen te helpen de grote economische klappen van de corona-pandemie op te vangen. Er ligt meer dan 500 miljard Euro op tafel, maar bijna niemand gaat er vanuit dat dit genoeg is. Hoeveel meer geld is er nodig en hoe gaan we dat betalen? Gaan we schulden wel of niet onderling met elkaar delen?

Die prangende vragen zorgen al weken voor grote spanningen in Europa. Historisch gezien is de Frans-Duitse as binnen de EU vaak bepalend. Is dat morgen weer het geval? In onze rubriek het Eurobureau hierover Mathieu Segers, van de Universiteit Maastricht, en Otto Fricke, van lid van de Duitse Bondsdag voor de liberale partij FDP.

In Afghanistan dreigt een nieuwe humanitaire ramp

22 april 2020

Na 19 jaar oorlog wordt Afghanistan geconfronteerd met een nieuw gevaar: het coronavirus. Het land kent nauwelijks medische infrastructuur en er wordt dus zelfs gevreesd voor maar liefst honderdduizend doden, meer dan het aantal burgerslachtoffers van de oorlog. Ondertussen werd eind februari een historische vredesdeal getekend, maar vrede en stabiliteit lijken op dit moment verder weg dan ooit, merkt Joris Versteeg van Talk for Peace International.

De nieuwe grens

21 april 2020

België gooide vorige maand de grens met Nederland dicht. Daardoor ontstond plotseling een barrière waarvan niemand had gedacht dat we hem ooit nog terug zouden zien. Collega Maren Merckx gaat op bezoek in het grensdorp Koewacht, niet ver van haar geboorteplaats. Net voor vertrek krijgt ze een bericht van haar vader, die zich grote zorgen maakt over haar plannen de grens over te steken. In de tuin bij een vriendin, met kampvuur en accordeon, vraagt ze zich af of ze hem wel moet opzoeken - en waarom België ineens zo ver weg lijkt.

Merkel ergert zich aan orgie van discussies rondom corona

21 april 2020

In Duitsland zijn sinds gisteren een aantal winkels opnieuw opengegaan, een eerste versoepeling van de coronamaatregelen in het land dat de zaken redelijk op orde lijkt te hebben. Toch blijft bondskanselier Angela Merkel pleiten voor 'waakzaamheid en gedisciplineerdheid'.

Dat sommige deelstaten de voorzichtige versoepelingen aangrijpen voor een discussie over verdergaande stappen, leidt dan weer tot ergernis bij Merkel. Zij haalde uit naar wat ze de 'orgie van discussies' noemt in de Duitse deelstaten rond het versoepelen van de lockdown. Ze vreest dat het aantal coronabesmettingen zal stijgen, als deze deelstaten de sobere lijn niet volgen. Correspondent Juurd Eijsvoogel over de 'Öffnungsdiskussionsorgien'.

Het versoepelen van regels is in Italië een politieke strijd

21 april 2020

De Italiaanse deelstaat Lombardije wil binnenkort graag weer de bedrijven en fabriekjes open laten gaan. Maar is dat niet ook de regio die het hardst geraakt is door het coronavirus? De populistische partij Lega Nord, die het gebied bestuurt, wil dat de economie weer op gang komt, maar dat plan zorgt voor veel commotie. Correspondent Angelo van Schaik vanuit Rome.

Brexit nu bijzaak?

20 april 2020

Het Verenigd Koninkrijk kampt, na Spanje en Italië, met één van Europa’s ernstigste uitbraken van de corona-crisis. Hoewel premier Johnson zelf nog bijkomt van zijn ziekenhuisopname, is hij zijn belangrijkste belofte aan de bevolking niet vergeten: Get Brexit done. Daarom gaan vanaf vandaag de Brexit-onderhandelingen met de EU weer door.

Doordat het land de handen vol heeft aan de acute enonomische- en gezondheidscrisis, lijkt niemand aan Britse zijde nu grote haast te hebben met dit dossier. Maar is een goed akkoord met de EU straks niet ook wezenlijk voor het economisch herstel van het Verenigd Koninkrijk zelf? In onze rubriek de ‘Battle for Brexit’ is hierover Gareth Davies te gast.

Argentinië weigert schulden af te lossen

20 april 2020

De Argentijnse regering heeft aangekondigd haar buitenlandse schuldaflossing stop te zetten. 'Het geld is op,' zegt de minister van Economische Zaken. Argentinië wil tot 2023 niets meer afbetalen en het gaat daarbij om zo’n veertig miljard dollar. Daarnaast eist het land ook een forse korting op nog te betalen rentes, want al het geld is hard nodig om de enorme schade van de coronacrisis te beperken.

Door de lockdown zitten miljoenen Argentijnen al een maand thuis, waarvan een groot deel zonder inkomen. Het Internationaal Monetair Fonds toont enig begrip voor de Argentijnse problemen, maar het is zeer de vraag of de schuldeisers daar net zo over denken. Vanuit Buenos Aires correspondent Remi Lehmann.

Diepe corona-wonden in de Chinese economie

17 april 2020

Bijna een halve eeuw zat de Chinese economie in de lift. Maar nu lijkt daar een einde aan gekomen. Als de cijfers kloppen, dan is de Chinese economie in het eerste kwartaal van 2020 met 6,8 procent gekrompen. Het zijn ongekende cijfers voor de tweede economie ter wereld: de eerste gerapporteerde krimp in meer dan veertig jaar. China-correspondent Eefje Rammeloo over deze economische gevolgen van het coronavirus.

Corona raakt vooral armen in Frankrijk

16 april 2020

Het coronavirus legt in Frankrijk grote welvaartsverschillen bloot. Fransen in achterstandswijken overlijden veel vaker dan in rijkere gebieden. Vooral rondom Parijs zijn de verschillen groot: in de voorstad Saint-Denis steeg het aantal overlijdensgevallen eind maart met meer dan zestig procent, twee keer zo hard als in Parijs zelf. Correspondent Stefan de Vries duidt het schrikbarende verschil.

Indonesië houdt hart vast voor ramadan

16 april 2020

Na China is Indonesië het land met de meeste corona-besmettingen in Azië. En de piek is nog lang niet in zicht: de regering verwacht aankomende maand bijna honderdduizend nieuwe gevallen. Met de komst van de vastenmaand ramadan is dat een groter probleem. Veel inwoners van grote steden trekken naar hun geboortedorpen, die vaak in arme gebieden liggen met slechte toegang tot gezondheidszorg. Michel Maas, oud-correspondent voor de Volkskrant in Indonesië, over de zorgen in het overwegend islamitische land.

Poolse regering drukt verdere inperking abortus door

14 april 2020

Het Poolse parlement stemt morgen over een uiterst controversiële anti-abortuswet. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt Polen het land met de strengste abortuswetgeving in de Europese Unie. De vorige twee keer dat geprobeerd werd het er doorheen te krijgen, stuitte de Poolse regering op ongekende protesten.

Maar nu corona ook het Oost-Europese land in zijn greep heeft, lijkt president Duda ruim baan te hebben om zijn beleid door te voeren in aanloop naar de verkiezingen. Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen en cultuurwetenschapper Iwona Gusc duiden de ongekend strenge voorstellen.

Wereldleiders langs de coronameetlat

14 april 2020

In tijden van nood kijken we naar onze leiders voor antwoorden. Maar in een ongekende crisis zoals deze zijn die antwoorden er meestal niet. En als ze er wel zijn, blijken het niet de makkelijkste boodschappen te zijn. Verkoop je die dan alsnog, of hou je er een hele andere strategie op na?

Hoe handelen de twee wereldleiders bij uitstek, president Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping, in deze crisis en met welk effect? Die vraag leggen we voor aan Ties Dams, China-deskundige van het Clingendael Instituut, en Tom Kleijn, voormalig correspondent in de VS.

Hoe corona de echt arme landen raakt: het voorbeeld van Zimbabwe

13 april 2020

Zimbabwe behoort tot de armste landen van Afrika. De economie staat er slecht voor en met een groot deel van de bevolking werkend in de informele economie, moet voorkomen worden dat de corona pandemie het land nog verder in de problemen doet storten. Hoe gaat Zimbabwe met deze acute dreiging om? Vanuit Harare Tanja Lubbers, regiodirecteur Zuidelijke Afrika van HIVOS.

Afrika, corona en het IMF

13 april 2020

Veel Afrikaanse landen, het IMF, de Wereldbank maar ook de G20 luiden de noodklok over de economische gevolgen van de coronapandemie voor het Afrikaanse continent. De economieën in veel Afrikaanse landen zijn zwak en overladen met schulden.

Door corona komt daar nog eens kapitaalvlucht en het instorten van de export bovenop. En deze landen hebben geen FED of ECB achter de hand die klaarstaan met honderden miljarden aan noodsteun. Dirk Jan Omtzigt, hoofd van een financieel-strategische denktank van de Verenigde Naties, duidt de economische gevolgen voor het Afrikaanse continent.

Wordt corona Erdogans grootste uitdaging?

10 april 2020

Er is geen reden tot paniek over het virus, Turkije is éen van de best voorbereide landen ter wereld: met die woorden probeerde president Erdogan zijn volk gerust te stellen. Maar zorgen zijn er wel degelijk, en geen kleine ook. Het aantal besmettingen stijgt er sneller dan waar dan ook ter wereld En welke middelen heeft Turkije om daar iets tegen te doen? Turkije-correspondent Melvyn Ingleby over een duivels dilemma waarvoor Erdogan zich gesteld ziet.

Er is een deal, maar zorgen voor eurozone lang niet voorbij

10 april 2020

Na weken van getouwtrek en beschuldigingen over en weer, is de kogel eindelijk door de kerk: een akkoord over een steunpakket voor EU-lidstaten, bedrijven en werknemers die door de coronacrisis economisch hard geraakt worden. De door minister Hoekstra zo gehekelde Eurobonds lijken van tafel, al denken ze daar in Italië nog anders over, maar hoe solide is dit noodpakket?

Hoogleraar economie Paul de Grauwe, verbonden aan de London School of Economics, is kritisch én vreest zelfs nog voor het voortbestaan van de Eurozone. Hij heeft een alternatief plan.

Corona treft Saoedische prinsen

9 april 2020

In Saoedi-Arabië liggen al 150 leden van de koninklijke familie met corona in bed. Duizenden anderen waren al ziek, maar nu de prinsen zijn getroffen lijkt het tijd voor groot alarm. We bespreken het met arabist Leo Kwarten.

Het medicijntekort? Dat wordt alleen maar erger

9 april 2020

Europese ziekenhuizen vrezen op korte termijn een tekort aan medicijnen die nodig zijn voor patiënten op de intensive care. Europa produceert veel medicijnen namelijk niet zelf maar is afhankelijk geworden van China en India. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? We vragen het Wilbert Bannenberg, die zich als consultant inzet voor het beschikbaar maken van medicijnen.

Ieder voor zich in de Europese strijd tegen het virus

8 april 2020

Juist als het er echt op aankomt lukt het de Europese Unie niet om gezamenlijk en effectief op te treden: Dat was de niet mis te verstane boodschap van Mauro Ferrari, voormalig voorzitter van de belangrijkste Europese wetenschappelijke raad. Gistermiddag stapte hij op, naar eigen zeggen 'extreem teleurgesteld in het Europese antwoord op Covid-19'. Heeft hij een punt? We praten erover met Anniek de Ruijter, deskundige Europees gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, en correspondent Tijn Sadee in Brussel.

Heeft Bolsonaro nog de leiding over Brazilië?

8 april 2020

Waar regeringsleiders wereldwijd maatregelen nemen tegen het coronavirus, blijft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro hangen in de ontkenning. Inmiddels is de vraag of hij binnen zijn eigen regering nog wel serieus wordt genomen. We spreken erover met correspondent Nina Jurna in Rio de Janeiro.

Hoe alleen staat Nederland in Europa?

6 april 2020

Hoe gaat de Europese Unie de kosten van de coronacrisis betalen? Dat hete hangijzer staat morgen op de agenda van de Europese ministers van Financiën. Steeds meer landen vinden dat Europa de kosten gelijk moet verdelen, bijvoorbeeld in de vorm van zogenaamde eurobonds. Nederland is faliekant tegen en wil niet opdraaien voor de schuldenberg van Zuid-Europese lidstaten. Maar hoe lang is die positie houdbaar? En hoe geïsoleerd staat Nederland? We vragen het diplomatie-deskundige Robert van de Roer.

Bedreigt corona de voedselvoorziening?

6 april 2020

Onze voedselvoorziening loopt gevaar. Steeds meer landen zitten op slot, seizoensarbeiders kunnen de grens niet over om mee te oogsten en steeds meer landen kondigen exportbeperkingen af. De Verenigde Naties zijn kritisch over dit soort maatregelen en waarschuwen voor voedseltekorten. Hoogleraar Ruerd Ruben houdt zich aan de Universiteit Wageningen bezig met de wereldwijde voedselvoorziening.

Half miljoen bedrijven failliet in China

6 april 2020

In China is de eerste drie maanden van dit jaar bijna een half miljoen bedrijven failliet gegaan. De Chinese economie zou voor het eerst sinds 1976 kunnen krimpen. Dat meldt de South China Morning Post vandaag. De impact van de coronacrisis, denk je dan, en wat kunnen we nog verwachten? We vragen het China-correspondent Eefje Rammeloo.

Alarm voor Braziliaanse indianen

3 april 2020

In Brazilië zijn de eerste besmettingen gemeld van leden van inheemse groepen in het Amazonegebied. Gevreesd wordt dat het virus hele bevolkingsgroepen in de Latijns Amerikaanse oerwouden kan wegvagen, zoals eerder gebeurde in de geschiedenis. We spreken over het risico met correspondent Nina Jurna in Rio de Janeiro.

De slums van Islamabad

3 april 2020

Hoe houd je afstand in een overbevolkt land als Pakistan, met miljoenen mensen in de sloppenwijken? Het officiële aantal van ongeveer 2000 patiënten, wekt de indruk dat de verspreiding van het virus er nog niet zo hard gaat. Maar volgens Pakistaanse gezondheidsdeskundigen ligt het werkelijke aantal veel hoger; er zijn niet genoeg ziekenhuizen en niemand weet waar je moet zijn om een coronatest te laten uitvoeren. Een reportage van correspondent Wilma van der Maten.

Wuhans mysterieuze dodencijfer

3 april 2020

De Chinezen herdenken hun overleden dierbaren tijdens het komende Qingming-festival en in Wuhan is dit aanleiding tot ophef. De enorme stapels urnen en lange wachtrijen bij crematoria doen namelijk vermoeden dat er in de regio veel meer doden zijn gevallen dan officieel naar buiten is gebracht. Ook de Amerikaanse CIA stelt dat China heeft gesjoemeld met de cijfers van het aantal door de huidige pandemie gestorven burgers. Is dit een strategische zet, en daarmee bewust beleid van de Chinese overheid? Correspondent Eefje Rammeloo vanuit Wuhan.

From Russia with love, maar wat heeft de Rus eraan?

2 april 2020

From Russia with love, stond er op de vrachtwagens van het Russische leger die door de straten van het Noord-Italiaanse Bergamo reden. Vol met medisch personeel en apparatuur. Ook 'het grootste vrachtvliegtuig' dat Rusland ter beschikking heeft, werd met nodig bombarie, vol met medische zaken, als mondkapjes, naar de VS gestuurd.

Het doet je bijna denken dat president Poetin de zaken in Rusland op orde heeft wat corona betreft, maar dat beeld is aan het kantelen. Het aantal coronapatiënten in Rusland neemt rap toe. Pieter Waterdrinker, correspondent in Rusland, duidt deze tactiek.

Coronacratie gaat viraal

2 april 2020

Voor sommigen is corona een geschenk uit de hemel. Het virus is besmettelijk, dodelijk en dus een gouden kans voor dictaturen en andere autocraten in spe. In China zagen we al hoe de regering haar bevolking in het gareel hield met een high tech monitorbeleid en repressie, maar ook dichter bij huis nemen autocratische leiders radicale stappen.

In Hongarije bijvoorbeeld kan sterke leider Orban per decreet regeren. De noodtoestand in het land is met onbepaalde tijd verlengd en de verkiezingen zijn opgeschort. Is COVID-19 het laatste zetje voor autocraten om dictaturen te worden? En hoe zit het met de weerstand van democratieën nu de roep om meer daadkrachtiger optreden luider klinkt? We vragen het aan Afrika-correspondent Saskia Houttuin en journalist en schrijver van het boek Dictators Chams Eddine Zaougui.

Hoe lang houdt de zorg in Spanje het nog vol?

1 april 2020

Het lijkt alsof er elke dag een nieuw record wordt gevestigd in Spanje als het gaat om coronadoden. De druk op de gezondheidszorg wordt nóg verder opgevoerd, terwijl de ziekenhuizen al overvol zitten. Een gebrek aan artsen, aan personeel, aan medicijnen en aan apparatuur maakt zorg voor iedereen onmogelijk. Dat beginnen steeds meer artsen zich te realiseren. Correspondent Carlijn Teeven vanuit Barcelona.

Venezolanen in de val

1 april 2020

Het coronavirus leidt tot een ramp voor miljoenen Venezolaanse vluchtelingen. De grens met Colombia, waar één van de grootste vluchtelingenstromen ter wereld overheen gaat, zit potdicht. Aan Venezolaanse kant leidt dat tot acute schaarste, aan Colombiaanse kant zitten Venezolanen zonder werk, zonder eten en zonder onderdak. We praten erover met journalist Maaike Polder en onderzoeksjournalist Bram Ebus.

Denemarken is (bijna) klaar met corona

31 maart 2020

Terwijl de coronaregels in ons eigen land steeds strenger worden, is Denemarken er eigenlijk wel klaar mee: na Pasen willen zij de maatregelen verlichten en het land weer langzaam opengooien – áls de cijfers stabiel blijven. Waarom lukt het de Denen wél? We vragen het correspondent Inger Stokkink in Kopenhagen.

In Tsjechië krijgen ze het bier niet meer op

31 maart 2020

Ieder land torst de gevolgen van het coronavirus, maar Tsjechië kampt met wel een heel bijzonder probleem: ze krijgen het bier niet op. Geen volk drinkt zoveel bier als de Tsjechen, gemiddeld bijna een halve liter per dag. Maar door de maatregelen zijn de cafés gesloten en blijft zes miljoen liter bier in de fusten. Om vooral de kleinere brouwerijen een handje te helpen, is een bijzonder initiatief gestart. Vanuit Praag correspondent Laura Postma.

Alles onder controle in Zweden

31 maart 2020

In Zweden is de situatie extreem wat corona betreft, maar dan op een andere manier. Scholen zijn nooit gesloten geweest en cafébezoekers zijn er nooit gestopt met hun biertjes op de terrassen. Aan de lijn vanuit het Zweedse Malmö hebben we correspondent Ronja de Boer.

Als je moet kiezen tussen honger en corona

30 maart 2020

"Dit is een ernstige situatie", zei de Indiase premier Modi dinsdag op televisie. "Zelfs Europa is het coronavirus niet de baas. Onze enige hoop is verspreiding voorkomen. Iedereen moet drie weken binnen blijven." En met iedereen, bedoelt hij ook echt iedereen: alle 1,3 miljard inwoners van het land. En dat blijkt een beste opgave, met alle gevolgen van dien. Zeker voor de allerarmsten in het land. India-correspondent Eva Oude Elferink over hoe de grootste democratie ter wereld omgaat met de coronacrisis.

Het groeiende anti-Europese sentiment in Italië

30 maart 2020

Het loopt stroef met de onderlinge Europese samenwerking en solidariteit. Het topoverleg over de economische gevolgen van de corona-panidemie is op niks uitgelopen. De Italiaanse premier Conte weigert het EU voorstel te tekenen dat met name noordelijke landen, waaronder Nederland, op tafel legden. Rome beoordeelt dat pakket als veel te traag, terwijl de huidige crisis om snel handelen vraagt en dus ook om hele andere maatregelen. De Italianen gaven de EU tien dagen om met een beter voorstel te komen.Maar de liefde voor de Europese Unie lijkt voor veel Italianen nu al ernstig te zijn bekoeld, merkt onze correspondent Angelo van Schaik.

Wat heeft West-Afrika geleerd van ebola?

30 maart 2020

In West-Afrika lijkt het vooralsnog mee te vallen wat betreft aantallen corona-slachtoffers. Heeft dit deel van Afrika geleerd van eerdere dodelijke uitbraken zoals ebola? Daar stierven in 2014 nog ruim 11.000 mensen aan de gevolgen van die ziekte, vooral in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Vier jaar later stak ebola weer de kop op in Congo, maar ook die uitbraak werd met succes ingedamd. West-Afrika-correspondent Aida Grovestins duidt de corona-aanpak in haar regio.

Venezuela jaagt op corona-arts

27 maart 2020

De Verenigde Staten hebben 15 miljoen dollar uitgetrokken voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Maar Maduro zelf is bezig met een hele andere klopjacht, namelijk op Freddy Pachano. Dat is de arts die de eerste coronabesmettingen bekendmaakte. Hij zou daarmee de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. Een van de organisaties die hem steunen is Aula Abierta, die strijdt voor de vrijheid van academici. Oprichter David Gómez verblijft op dit moment tijdelijk in Utrecht en verslaggever Edwin Koopman zocht hem op.

Brexit boven beademingsapparatuur

27 maart 2020

In Groot-Britannië zijn inmiddels bijna vijftienduizend bekende besmettingen, en sinds vandaag is premier Boris Johnson daar één van. Het land kampt met een enorm tekort aan beademingsapparatuur, maar Downing Street 10 weigert deel te nemen aan een EU-programma die dat soort apparatuur juist verdeelt over lidstaten. Zien de Britten hier een wrange consequentie van de Brexit? We vragen het correspondent Anne Saenen vanuit London.

Dubbele crisis in Iran

27 maart 2020

Iran is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Het Iraanse regime reageerde in eerste instantie traag en nog steeds worden de leiders het onderling niet eens over de aanpak - wat leidt tot chaos. Het land hád al te maken met een andere ramp, namelijk de Amerikaanse sancties. En die komen nu extra hard aan.We spreken erover met Peyman Jafari, Iran-kenner en verbonden aan de Princeton University.

Corona-diplomatie op afstand

27 maart 2020

Handenschudden, schouderklopjes, onderonsjes en wandelgangen: Diplomatie draait vooral om één ding: persoonlijk contact. Maar nu COVID-19 door de wereld raast, moeten diplomaten overleggen op afstand met behulp van digitale technieken. De EU-top gisteren over financiële noodmaatregelen rond de coronacrisis vond plaats met videoschermen. Hoe beïnvloedt dat de besluitvorming? We vragen het oud-topdiplomaat Jaap de Hoop-Scheffer.

Trumps dilemma: economie of volksgezondheid

26 maart 2020

De Verenigde Staten ontwikkelen zich in rap tempo tot het epicentrum van de wereldwijde corona-uitbraak, met bijna 70 duizend bevestigde besmettingen en meer dan duizend doden. De uitbraak heeft ook economisch desastreuze gevolgen. Om dat op te vangen is een ongekend steunpakket van bijna twee biljoen dollar op touw gezet. Maar Trump wil eigenlijk dat Amerikanen zo snel mogelijk gewoon weer aan het werk gaan. Wat voert de boventoon bij de corona-aanpak van de Amerikanen? We vragen het Philip Marey, senior Amerika-strateeg voor de Rabobank.

Coronacrisis zet Europese solidariteit onder druk

26 maart 2020

De Spanjaarden willen een Europees Marshallplan tegen de economische coronacatastrofe. De Italianen roepen om eurobonds, volgens de Fransen is de EU zonder dat gezamenlijke schuldpapier tot irrelevantie en vergetelheid gedoemd. En Nederland? Wij willen er helemaal niets van weten.

Andere Noord-Europese landen hebben ook zo hun bedenkingen om, ten koste van hun eigen financiële huishouding, de regels verder op te rekken voor de zuidelijke, vaak zwaarder getroffen landen.

Een gesprek over economische solidariteit ten tijde van crisis met Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA en monetair econoom Lex Hoogduin, hoogleraar in Groningen en tijdens de 2008-crisis directeur van De Nederlandsche Bank.

Bolsonaro vindt ophef over corona hysterie

25 maart 2020

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro leek de virusuitbraak tot voor kort niet serieus te nemen. Inmiddels hangen elke avond Brazilianen uit hun raam voor een potten- en pannenprotest tegen zijn beleid. De president ligt ook overhoop met het bestuur van belangrijke Braziliaanse deelstaten, die zijn aanpak van de crisis te laks vinden. Correspondent Nina Jurna doet verslag vanuit Rio de Janeiro.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers na corona?

24 maart 2020

'Nu hebben jullie allemaal begrepen dat Europese solidariteit niet bestaat. Dat was een sprookje op papier.' De woorden van de Servische president Vucic, die zich beklaagt dat Europa zich niet laat zien in tijd van nood. Maar China wel. Met dat land zijn de banden zelfs bijzonder warm. De Servische president heeft onlangs een brief gestuurd naar zijn Chinese collega Xi Jinping, waarin hij hem voor de eerste keer aangesproken heeft, niet alleen als goede vriend, maar ook als broer.

Heeft het Servische staatshoofd gelijk en toont Europa zich niet solidair? In hoeverre buit China die zwakte nu uit, en waar zijn de Verenigde Staten eigenlijk als wereldmacht? Hoe verschuiven de machtsverhoudingen door deze corona-pandemie: wie worden er de winnaars, wie de verliezers? Een geopolitieke discussie met Mathieu Segers, Frank Pieke en Rob de Wijk.

Corona op Lesbos

23 maart 2020

In de overvolle kampen op de Griekse eilanden verblijven zo’n veertigduizend migranten en vluchtelingen onder toch al erbarmelijke omstandigheden. En nu de eerste coronabesmetting ook op het eiland Lesbos een feit is, lijkt het een kwestie van tijd voordat ook in de Griekse kampen zelf een corona-uitbraak plaatsvindt. Correspondent Bruno Tersago over deze naderende crisis.

Orbán zet parlement buitenspel

23 maart 2020

In Hongarije ligt in de strijd tegen het coronavirus een zeer controversieel wetsvoorstel op tafel. De regering van premier Orbán zou door deze nieuwe wet per decreet kunnen regeren én zet daarmee het parlement voor onbepaalde tijd buitenspel. Volgens de Hongaarse regering is deze vergaande maatregel nodig om adequaat op de pandemie te reageren, maar critici vrezen dat het virus gebruikt wordt om de democratie in het land nog verder te ondermijnen. Vanuit Boedapest correspondent Jenne Jan Holtland.

Waarom zo weinig uitbraken in Centraal-Azië?

23 maart 2020

Wie een kaart van de coronapandemie bekijkt ziet opvallend weinig uitbraken in Centraal-Azië. Hoewel die regio zich precies tussen broeihaarden als China en Iran bevindt, lijken Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan grotendeels gespaard te blijven. Hoe kan dat? Bureau Buitenland-collega Bas Tooms over de aanpak in de regio.

Schone handen en mondkapjes in de Keniaanse bus

23 maart 2020

In Kenia is de bestrijding van het coronavirus een race tegen de klok. Toch probeert de overheid te voorkomen dat het virus zich verder in het land verspreidt. Scholen zijn er al een week gesloten, cafés en restaurants sluiten de deuren, en alle passagiersvluchten zijn vanaf woensdag van de baan. Ook het openbaar vervoer wordt aangepakt: bussen mogen minder passagiers meenemen en alle handen moeten schoon. Een reportage vanuit Nairobi van Afrika-correspondent Saskia Houttuin.

Wordt de corona-pandemie misbruikt door autoritaire leiders?

19 maart 2020

In hoeverre ‘profiteren’ sterke leiders nu wereldwijd van de strijd tegen het corona-virus om hun bevoegdheden nog verder op te rekken? Grote bijeenkomsten vormen natuurlijk een gezondheidsrisico, maar is dat de werkelijke reden dat een aantal landen wel zeer gretig waren met het verbod erop? En, hoe zit het met leiders hier in Europa. In hoeverre wordt voor hen bijvoorbeeld het Chinese voorbeeld aantrekkelijk. We vragen het Casper Thomas, auteur van het boek De autoritaire verleiding.

Niet meer demonstreren in India

19 maart 2020

Geen onderwijs, niet langer reizen, winkels dicht, uitgaansverbod, een boete als je op straat komt: allemaal maatregelen die landen nemen om te voorkomen dat het coronavirus zich nog meer verspreid. Regels die ineens in grote mate bepalen wat mag en niet meer mag. Ook in India, daar geldt sinds deze week dat er niet meer dan 50 personen bij elkaar mogen komen, zoals bij demonstraties. En dát komt de autoriteiten even heel goed uit. Met correspondent Eva Oude Elferink vanuit Delhi.

Spanje staat als één man achter de premier

18 maart 2020

Terwijl politici in de andere landen elkaar in de haren vliegen over de te volgen corona-aanpak, kiezen politieke partijen in Spanje voor een bijzonder verbond. Verschillende oppositiepartijen maken dáár de keuze om de regering juist te steunen en geen harde kritiek meer te uiten. Het is ook hard nodig, want met bijna veertienduizend geïnfecteerden is de nood aan de man in het Zuid-Europese land. Maar hoe lang houden zij deze constructieve houding vol? We vragen het Spanje-correspondent Carlijn Teeven.

Italië als kanarie in de kolenmijn

18 maart 2020

Where no country had gone before, daar begeeft Italië zich momenteel. Een land in lockdown? Ja dat is vaker gebeurd, financiële crises? Ook. Maar tel daarbij een pandemie en een wereldeconomie die nog nooit zo vervlochten was bij op, en je kunt concluderen dat Italië zich in niemandsland bevindt. En het land stond er economisch al niet best voor, vóór de coronacrisis. En daarmee is Italië misschien wel de kanarie in de kolenmijn voor de EU. Maartje Wijffelaars van de Rabobank duidt de laatste ontwikkelingen.

Van Wuhan tot Acapulco

16 maart 2020

Wereldwijd nemen landen steeds straffere maatregelen om de corona-pandemie in te dammen. In China, Hongkong en Zuid-Korea aarzelen ze niet over ingrijpende maatregelen. In Kenia, Rwanda en Zuid-Afrika schakelen ze ook snel, ondanks het beperkte aantal besmettingen. In die Afrikaanse landen ziet men wat er in Europa gebeurt en de eigen zorgstelsels stonden toch al onder druk zonder deze bijkomende ziekte.Neem het Iraanse regime, dat ondanks de acute gezondheidscrisis vooral de eigen bevolking onder de duim wil houden. In een speciale uitzending trekt Bureau Buitenland vanuit het verre oosten, waar de pandemie begon, naar het uiterste westen. Is daar, in Latijns-Amerika, iedereen wel overtuigd van de noodzaak om het dagelijks leven drastisch aan het virus aan te passen?

Coronavirus bestrijden: hoe gaat dat in Oost-Europa?

13 maart 2020

Als de ziekenhuizen in een rijke regio met goede gezondheidszorg als Noord-Italië al worden overspoeld met corona-patiënten, wat staat dan landen in Midden- en Oost-Europa waar de zorg veel minder goed is te wachten? Polen heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd en Oekraïne sloot vanmiddag de grenzen voor alle buitenlanders. We bespreken de crisis met onze correspondenten ter plaatse, Jenne Jan Holtland in Boedapest en Michiel Driebergen in Kiev.

Wat hebben we aan de Europese Unie bij deze pandemie?

12 maart 2020

Europa zit midden in een nieuwe crisis met grote gevolgen voor mens en economie. De pandemie eist nu al flink zijn tol, maar wat doet Brussel? Zijn nationale regeringen bereid om samen te werken of macht uit handen te geven voor een effectieve Europese aanpak van de virusuitbraak? In Italië klagen ze openlijk over het uitblijven van Europese hulp. In ons Eurobureau onderzoeker Europees gezondheidsrecht Anniek de Ruijter, VVD- Europarlementariër Jan Huitema en de woordvoerder gezondheid van Europese Commissie Stefan De Keersmaecker.

Corona als politieke speelbal in de VS

10 maart 2020

De Amerikaanse overheden, federaal en lokaal, hebben moeite met de vraag: hoe ernstig is de corona-uitbraak in de VS? Ook de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft moeite om greep te krijgen op de epidemie die mens en economie hard raken. En dat komt president Trump op veel kritiek te staan. De virusuitbraak is daarmee een belangrijke test voor het Witte Huis. En daarmee een test voor het leiderschap van een president die bezig is met zijn herverkiezing. Tom Kleijn, voormalig correspondent Verenigde Staten, is te gast.

Italiaanse economie rammelt en sputtert door coronavirus

9 maart 2020

Niet alleen de Italiaanse burgers worden zwaar getroffen: ook de economie krijgt klap na klap door de uitbraak van het Coronavirus. Na nieuw aangekondigde maatregelen wordt het voor maar liefst zestien miljoen Italianen steeds lastiger om hun huis te verlaten én dus te gaan werken. Ook alle scholen en universiteiten zijn dicht.Het Noorden van het land, waar het meeste geld verdiend wordt, komt praktisch tot stilstand. Wat betekent dit voor de toch al wankele economie van het Zuid-Europese land? Maartje Wijffelaars van de Rabobank en correspondent Angelo van Schaik over de verregaande gevolgen van het virus voor de derde economie van de Europese Unie.

Door Corona geloven Iraniërs hun leiders nog minder

3 maart 2020

In Iran wordt het vertrouwen van de burgers flink op de proef gesteld. Zo werd er door het Iraanse regime in eerste instantie keihard gelogen over het neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig en nú lijkt de uitbraak van het Coronavirus het vertrouwen in de overheid nog veelmeer schade toe te brengen. Er zijn namelijk grote twijfels over het werkelijke aantal slachtoffers in Iran. Irankenner Pooyan Tamimi Arab over het groeiende wantrouwen van de Iraanse bevolking, waarvan een groot deel toch al in opstand was vanwege hoge brandstof- en voedselprijzen en de enorme corruptie in het land.

Quarantaine en controle in Beijing

18 februari 2020

De Chinese overheid heeft dinsdag het grootste onderzoek naar het Coronavirus tot nu toe gepubliceerd. Zo’n 70.000 mensen in het land zijn volgens de cijfers geïnfecteerd. Dat klinkt misschien niet zo heel veel, maar het aantal zieken is ontzettend snel gegroeid. Correspondent Cindy Huijgen zit in Beijing en merkt dat het aantal quarantaines en controles in rap tempo groeit.

Coronavirus nieuwe vonk voor protesten in Hong Kong?

13 februari 2020

In Hongkong leken de kruitdampen van de protesten de afgelopen weken een beetje te zijn neergedaald. Maar juist het coronavirus leidt tot nieuwe onvrede. Er is veel kritiek op de aanpak van de Hongkongse autoriteiten om het virus in te dammen. Daarom besloten duizenden verplegers en dokters in staking te gaan. Is dit een nieuw hoofdstuk in het verzet tegen de China-gezinde autoriteiten van Hongkong? We praten erover met Frank Pieke, hoogleraar Moderne China Studies aan de Universiteit Leiden.

China correspondent krijgt huisarrest wegens Corona

27 januari 2020

Cindy Huijgen, onze correspondent in China heeft sinds vanochtend vrijwillig huisarrest. Haar is dringend verzocht de komende tien dagen haar huis niet te verlaten omdat zij eerder deze week in Wuhan was, de stad waar het mysterieuze Corona-virus is uitgebroken. Gelukkig mag ze wel bellen.

Virusangst in China

21 januari 2020

In China zijn volgens officiële cijfers al bijna 300 mensen besmet met het levensbedreigende longvirus Corona. Zes mensen zijn overleden. Bezoekers van vliegvelden en kantoren wordt de temperatuur genomen, taxi’s worden gedesinfecteerd en mondkapjes zijn uitverkocht. Correspondent Cindy Huijgen reisde naar de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het mysterieuze Corona-virus voor het eerst opdook.