Bureau Buitenland - Meer steun én kritiek voor #BLM
- In Libanon is overal een tekort aan - vooral aan perspectief - De tropische ziekte met onmogelijke naam - Nu Black Lives Matter meer steun krijgt, groeit ook de kritiek
- In Libanon is overal een tekort aan - vooral aan perspectief - De tropische ziekte met onmogelijke naam - Nu Black Lives Matter meer steun krijgt, groeit ook de kritiek
Libanon verkeert in een ongekende economische crisis. Prijzen van levensmiddelen en basisproducten in Libanon stijgen met de dag. De helft van alle ondernemingen dreigt dit jaar over de kop te gaan en er wordt op korte termijn gevreesd voor een hongersnood. Farah-Silvana Kanaan is te gast vanuit Beiroet.
Schistosomaisis. Ja, schistosomaisis. Daar zijn naar schatting 250 miljoen mensen mee besmet: een tropische ziekte die veel voorkomt in Azië, Afrika en Latijns Amerika. Omdat er weinig aandacht uitgaat naar de diagnose van deze ziekte, is niet precies bekend hoeveel mensen eraan sterven. Schattingen lopen uiteen van 100.000 tot 200.000 slachtoffers per jaar. Er bestaat al wel een medicijn maar toch worden er nog altijd meer mensen ziek dan dat er genezen. Hoe kan dat? Merlijn Sluiter werkt mee aan een onderzoek naar de ziekte namens de Technische Universiteit in Delft.
Tijdens de wereldwijde protesten tegen racisme de afgelopen maanden werden geen woorden zo vaak uitgesproken als Black Lives Matter. De beweging uit de Verenigde Staten heeft in haar zevenjarige bestaan nog nooit zoveel steun gehad. Maar nu klinkt er ook steeds meer kritiek: de beweging zou niet alleen antiracistisch zijn maar er ook een antikapitalistische en marxistische agenda op nahouden. Hoe ‘revolutionair’ is het gedachtegoed achter deze beweging? Daarover journalist Carol Rock en actrice en schrijver Anousha Nzume.