Bureau Buitenland - Massa-radicalisering in de VS
Massa-radicalisering in de VS - De verkiezingen in Oeganda die geen verkiezingen zijn
Massa-radicalisering in de VS - De verkiezingen in Oeganda die geen verkiezingen zijn
In Washington vindt een grote groep Democraten en enkele Republikeinen dat elke dag die vertrekkend president Trump nog langer in het Witte Huis zit, er een teveel is, zelfs nu het nog maar negen dagen is tot Joe Biden de nieuwe president van Amerika wordt. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil daarom zo snel mogelijk vergaan tot impeachment, het afzetten van de president. Maar nog liever wil ze dat die onmiddellijk uit zijn ambt wort gezet. Correspondent Bas Blokker vanuit de Amerikaanse hoofdstad.
Radicaal-rechts en complotdenkers, zoals die van de QAnon-beweging, hebben de handen ineengeslagen in de VS. Van specifieke sites en een duister deel van internet, lijkt online radicalisering over te slaan op een veel groter publiek. En wel in zulke mate dat de radicaliteit mainstream of ‘normaal’ dreigt te worden. En dat blijft niet zonder consequenties, waarschuwen terrorisme-deskundigen. Toename van politiek geïnspireerd geweld ligt op de loer. Was de bezetting van het Capitool in Washington een extreem incident of slechts het begin van een nieuwe en zorgwekkende trend in Amerika? We vragen het Ico Maly, specialist Digitale Media & Politiek en de auteur van het boek Nieuw Rechts.
Aanstaande donderdag gaan miljoenen Oegandezen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De zittende president Yoweri Museveni zit al 35 jaar op het pluche en de uitslag van de stembusgang lijkt ook nu al vast te staan. Van een échte verkiezing is in Oeganda al in geen tijden sprake meer. Tóch is er nu hoop op verandering onder de extreem jonge bevolking. Museveni neemt het namelijk op tegen de rapper en politicus Bobi Wine. Met protestliederen bekritiseert hij de zittende macht, en vindt daarin opmerkelijk veel weerklank onder miljoenen -vooral jonge- Oegandezen. Maar of het genoeg zal zijn om Museveni’s regime dit keer een nederlaag toe te brengen? Daarover Oeganda-kenner Kristof Titeca van de Universiteit Antwerpen.