Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Christenen Egypte opnieuw doelwit aanslagen; Eikel van het jaar: de jury; Protesten Iran houden aan

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Christenen Egypte opnieuw doelwit aanslagen

vanaf 00:04:27

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of er zijn alweer twee Koptische broers in koelen bloede vermoord. Ook dit jaar lijkt helaas weer een bloedig jaar te worden voor christenen in Egypte. Dit ondanks de belofte van president Sisi een einde te maken aan de golf van sektarisch geweld. Egypte-correspondent Edouard Cousin ziet dat veel Egyptische christenen hun vertrouwen in de autoriteiten zijn kwijtgeraakt.

Eikel van het jaar: de jury

vanaf 00:11:55

Onder de titel“De Eikel van het jaar” staan gedurende de komende twee weken de schijnwerpers op de ranzige kwaliteiten van presidenten en partijleiders, die he tbillenknijpen hebben verheven tot een succesvolle vorm van macht vergaren enpolitiek bedrijven. De deskundige jury bestaat uit: hoogleraar Gender Based Violence Renée Römkens, journaliste Noor Spanjer en schrijfster Hassnae Bouazza. Dit drietal zal bepalen wie voortaan door het leven zal gaan als de Eikel van 2017. Waar letten zij op tijdens deze verkiezingen?

Protesten Iran houden aan

vanaf 00:20:31

Voor de vijfde opeenvolgende dag zijn er protesten in Iran. En dat is bijzonder: er zijn nog eens 20 nieuwe steden bijgekomen waar mensen de straat opgingen, wat het totaal over het hele land nu op 68 steden brengt. Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei heeft nu, voor het eerst sinds de protesten begonnen, van zich laten horen. Hij wijt de onlusten aan 'inmenging van buitenlandse krachten'. We praten erover met socioloog Shervin Nekuee, Nederlander van Iraanse afkomst. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet.