Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Ethiopië laat oppositieleden vrij; Politieke moord in Kosovo; Democratie onder druk in Zuidoost-Azië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ethiopië laat oppositieleden vrij

vanaf 00:00:53

Ethiopië liet vandaag een flink aantal gevangen oppositieleden vrij, onder wie één van de belangrijkste oppositieleiders. Al twee jaar lang wordt er in verschillende delen van het land gedemonstreerd voor meer democratische vrijheden en is er sociale onrust in diverse regio's. De regering reageerde tot nu toe met geweld op die protesten en pakte vele mensen op. Over deze opmerkelijke ommezwaai spreken we met Harry Verhoeven, Ethiopie-kenner en verbonden aan de Georgetown Universiteit in Doha, Qatar. (Foto: AFP PHOTO / Zacharias ABUBEKER)

Politieke moord in Kosovo

vanaf 00:05:09

De prominente Kosovaars-Servische politicus Oliver Ivanovic werd gisteren op klaarlichte dag doodgeschoten voor de deur van zijn partijbureau. In 2016 werd hij veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog, maar vorig jaar werd hij in hoger beroep vrijgesproken. Er zou nog een nieuw proces plaatsvinden. Voormalig EU-gezant in Kosovo Pieter Feith reageert op de politieke moord.(Foto: EPA / DJORRDIE SAVIC)

Democratie onder druk in Zuidoost-Azië

vanaf 00:11:27

De Rohingya-crisis in Myanmar, de ontbinding van de belangrijkste oppositiepartij in Cambodja en arrestaties van kritische burgers in Thailand: het zijn alarmerende berichten die laten zien dat democratische ontwikkeling in Zuidoost-Azië onder drukstaat. Ook Human Rights Watch constateert een neerwaartse trend als het gaat om mensenrechten in de regio, in haar jaarlijkse rapport dat morgen verschijnt. In ons Geobureau zijn te gast Laetitia van den Assum, voormalig Zuidoost-Azië ambassadeur en Jan Kooy, van Human Rights Watch. (Foto: EPA / LYNN BO BO)

advertentie