Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Italiaanse eurosceptici maken ommezwaai; Hoger beroep Lula; Taiwan sluit aanval China niet uit

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Italiaanse eurosceptici maken ommezwaai

vanaf 00:00:55

de Italiaanse eurosceptische Vijfsterrenbeweging wil niet meer per se van de euro af. Van het oude anti-Europese sentiment is maar weinig overgebleven in het net gepresenteerde verkiezingsprogramma van deze politieke partij, die in de verkiezingspeilingen nu het grootst is. Wat zegt dit over Italië dat begin maart naar de stembus gaat? We vragen het onze Italië-correspondent Angelo van Schaik.

Taiwan sluit aanval China niet uit

vanaf 00:06:10

De spanningen tussen China en Taiwan lopen weer op, omdat China zonder toestemming nieuwe vliegroutes inplande vlak langs het de facto zelfstandige eiland. Volgens Taiwan zijn de routes politiek gemotiveerd en bovendien gevaarlijk. De Taiwanese president Tsai Ing-wen zegt een aanval van Beijing op Taiwan niet uit te sluiten. Wim Muller, China-kenner van de Universiteit van Maastricht, licht de nieuwe spanningen toe.

Hoger beroep Lula

vanaf 00:16:32

Geen Braziliaanse politicus zo geliefd en gehaat als de socialistische oud-president Lula da Silva. De oprichter van de Braziliaanse Arbeiderspartij werd vorig jaar veroordeeld tot negen en een half jaar cel wegens corruptie en het witwassen van geld. Morgen dient zijn hoger beroep. Vriend en vijand kijken uit naar die uitspraak vanwege de presidentiële verkiezingen in oktober, want Lula staat in de peilingen bovenaan. Te gast is Kees Koonings, hoogleraar Brazilië Studies aan het CEDLA, Universiteit van Amsterdam.

advertentie