Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Benoeming hoogste EU-ambtenaar onder vuur; Opboksen tegen repressie in Congo; Religieus geweld in Sri Lanka

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Benoeming hoogste EU-ambtenaar onder vuur

vanaf 00:01:07

Brussel is in opschudding over de ongebruikelijke wijze waarop de Duitser Martin Selmayr is benoemd tot nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie. Dat is de allerhoogste EU-ambtenaar. In hoeverre raakt voorzitter Juncker, en met hem de hele Commissie, door deze controversiële zaak beschadigd? GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout vraagt om uitleg. De kwestie Selmayr staat volgende week op de agenda in Straatsburg.(Foto: EPA / OLIVIER HOSLET)

Opboksen tegen repressie in Congo

vanaf 00:06:38

De situatie in Congo lijkt uitzichtloos: nog altijd vallen er geregeld tientallen doden door onderling geweld, is de bevolking straatarm en wil president Kabila van geen wijken weten, ook al zit zijn ambtstermijn er al ruim een jaar op. Het is dan ook zoeken naar lichtpuntjes. De Vlaamse documentairemaker Roel Nollet deed een goede poging. Hij volgde voor zijn film ‘de Vuurkampioen’ verschillende journalisten, die ondanks alle repressie Congo proberen te veranderen.

Religieus geweld in Sri Lanka

vanaf 00:16:37

Ondanks de noodtoestand die gisteren werd afgekondigd, houdt het geweld aan in Sri Lanka. Vandaag sloot de overheid het internet af en alle social media, om een einde te maken aan haatzaaien. Boeddhisten nemen wraak op de moslimgemeenschap, nadat een boeddhistische vrachtwagenchauffeur zou zijn aangevallen door een groep moslims en overleed. Moskeeën, huizen en auto's worden nu in brand gestoken en één moslim werd daarbij gedood. Hoogstwaarschijnlijk wordt het geweld aangestuurd door radicale en nationalistische boeddhistische groepen. Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt de spanningen uit. (AFP PHOTO / STR)

advertentie