Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Brazilië Lula's laaste kans; Moderne slavernij

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Noodhulp voor Jemen

vanaf 00:00:40

In het Zwitserse Geneve is vandaag bij een VN-donorconferentie geld ingezameld voor hulp aan Jemen. Minister Kaag is daar ook aanwezig en heeft 17 miljoen Euro namens Nederland toegezegd. Op dit moment vindt in Jemen de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats, als gevolg van de aanhoudende gevechten tussen een door Saudische-geleide coalitie tegen de Jemenitische Houthi- beweging.Serge Veldhuizen, veiligsheidsadviseur in Jemen voor Handicap International, een organisatie die hulp biedt in Jemen, vertelt waarom geld alleen niet genoeg is.

Brazilië Lula's laatste kans?

vanaf 00:06:23

Het Braziliaanse hooggerechtshof beslist woensdag of oud-president Lula de gevangenis in moet. Lula werd eerder al veroordeeld wegens corruptie, maar loopt nog steeds vrij rond. Hij gaat ondanks zijn veroordeling door met campagne voeren voor de presidentsverkiezingen dit najaar. Te gast is hoogleraar Brazilië-studies Kees Koonings van de Universiteit Utrecht en het CEDLA in Amsterdam.

Waarschuwing tegen moderne slavernij

vanaf 00:15:53

De handel in mensen om hen als goedkope arbeidsslaven te werk te stellen neemt toe in Europa. Daarvoor waarschuwt de Raad van Europa. De meeste slachtoffers zijn mannen, die worden uitgebuit in de bouwsector, de land- en tuinbouw of de visserij. Bij vrouwen komt het voor in de zorg, huishoudelijk werk en prostitutie. In Bureau Buitenland Jan van Dijk, één van de experts die nu aan de bel trekt over deze moderne vorm van slavernij. Vanuit Nigeria correspondent Saskia Houttuin. Zij maakt daar voor Bureau Buitenland een reportage over de slachtoffers van dit soort mensenhandel.

advertentie