Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Nieuwe partij Italië - Waar een klein land groot in kan zijn - Zijn migranten straks ook veilig in Tucson?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De onverwachte move van Renzi

vanaf 00:00:54

Opmerkelijk nieuws uit Italië, waar sinds anderhalve week een gloednieuwe regering zit. Een coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging en de PD, de sociaal-democratische partij. Maar die laatste partij is vandaag plotseling in tweeën gescheurd, en dat roept natuurlijk de vraag op hoe stabiel de nieuwe Italiaanse regering dan nog is. Correspondent Angelo van Schaik is te gast.

Zijn migranten straks ook veilig in Tucson?

vanaf 00:09:16

Nu de regering van president Trump steeds feller op ongewenste migranten jaagt - om ze het land uit te zetten - groeit op lokaal niveau de tegenbeweging om van steden een veilige thuishaven te maken: de zogenaamde "Sanctuary Cities". Los Angeles en Chicago beloven al dat ze mensen niet zullen vragen naar hun verblijfsstatus, maar ook in Tucson, Arizona wordt daarover gestemd. En niet omdat de politiek dat wil: het is een initiatief vanuit de inwoners zelf. Correspondent Jurriaan van Eerten liep mee met de initiatiefnemers.

Waar een klein land groot in kan zijn

vanaf 00:15:09

U rijdt er doorheen richting Frankrijk om nog even goedkoop te tanken voordat u de route du soleil opdraait. En met iets meer dan een half miljoen inwoners is het land na Malta het kleinste land binnen de EU. En het prijkt in menig lijstje bovenaan wat rijkdom betreft. Dan hebben we het natuurlijk over Luxemburg. Dat land maakte vorige week bekend vijftig vluchtelingen op te nemen. Anouk van Kampen, NRC-correspondent België-Luxemburg over de opnamebereidheid van vluchtelingen in het groothertogdom.