Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Oekraïne en die ene oligarch - Onze inzet voor de duurzame doelen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Onze inzet voor de duurzame doelen

vanaf 00:01:11

Een feestbegroting wil hij hem niet noemen, toch kon minister Wopke Hoekstra zijn enthousiasme over de Miljoenennota niet onderdrukken. De rijksbegroting "staat er goed voor, de Nederlandse economie is ‘vooralsnog’ robuust" en groeit nog, en dus is er meer te besteden. Maar, niet binnen het ontwikkelingsbudget, dat daalde voor het zoveelste jaar, nu naar 0.53 procent van het nationaal inkomen. En dat terwijl de norm hoger ligt. Wat blijft er dus over van de Nederlandse ambities om wereldwijd de duurzame doelen te halen, zoals bijvoorbeeld de bestrijding van armoede en ongelijkheid? Emeritus hoogleraar ontwikkelingssamenwerking Paul Hoebink van de Radboud Universiteit reageert.

Reportage: Oekraïne en die ene oligarch

vanaf 00:09:24

De nieuwe president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, beloofde korte metten maken met de oligarchie. Maar inmiddels drukt een van die rijke zaken-tyconen zijn neus steeds nadrukkelijker aan het venster: oligarch Igor Kolomojski. Deze zakenman handelt onder andere in metaal, gas, en bezit het televisiekanaal waarop Zelenski als ster-acteur jarenlang zijn shows uitzond. Onze verslaggever Michiel Driebergen trok naar het Oost-Oekraïense Dnipro, de thuisbasis van Kolomojski, waar hij op zoek ging met de vraag: wie is deze machtige oligarch Igor Kolomojski? Hij maakte deze reportage

Interview: Oekraïne en die ene oligarch

vanaf 00:15:55

De nieuwe president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, beloofde korte metten maken met de oligarchie. Maar inmiddels drukt een van die rijke zaken-tyconen zijn neus steeds nadrukkelijker aan het venster: oligarch Igor Kolomojski. Deze zakenman handelt onder andere in metaal, gas, en bezit het televisiekanaal waarop Zelenski als ster-acteur jarenlang zijn shows uitzond. Onze verslaggever Michiel Driebergen trok naar het Oost-Oekraïense Dnipro, de thuisbasis van Kolomojski, waar hij op zoek ging met de vraag: wie is deze machtige oligarch Igor Kolomojski? Luister hier het interview met Michiel Driebergen.