Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Deal or no deal? - De grieven van president Erdogan - Koerden over de comeback van Assad

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Deal or no deal?

vanaf 00:02:10

Vandaag is iedereen die er ook maar een beetje toe doet in Brexitland druk in de weer om een akkoord op papier te krijgen waar de Europese top zich de komende dagen over kan buigen. Voor 19 oktober moet er een definitief akkoord liggen, anders moet the UK wéér om uitstel vragen. En Boris Johnson ‘ligt nog liever in een sloot’ voordat hij dat doet. Maar of het daadwerkelijk gaat lukken… Hieke Jippes, voormalig correspondent van het Verenigd Koninkrijk, zet de verschillende scenario’s uiteen.

Koerden over de comeback van Assad

vanaf 00:10:44

Syrische regeringsmilitairen zijn inmiddels op steeds meer plekken actief in het noorden van Syrië. Dit gebeurt na een deal met de Koerdische strijdkrachten. Zij hebben de regering om bescherming gevraagd na de Turkse inval en de Amerikaanse terugtrekking. Nu zijn de militairen vooral te vinden rond Kobane, Manbij, de plekken waar wordt gevochten. Maar wat betekent hun komst voor de rest van het door Koerden gerunde gebied en hoe denken de Koerden zelf over deze terugkeer van Assad? Een reportage van oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen.

De grieven van president Erdogan

vanaf 00:17:01

"Sinds het begin van de Syrische oorlog in 2011 heeft geen enkel land zoveel geleden onder de daaruit voortvloeiende humanitaire crisis als Turkije", stelt president Erdogan in een open brief aan de Wall Street Journal. Hij legt uit dat Turkije nu ingrijpt, waar anderen, lees: Westerse landen, hebben gefaald. Uit de brief spreekt verder teleurstelling en boosheid, zeker nu diezelfde Westerse landen zich tegen de invasie in Noord-Syrië keren. In eigen land raakt Erdogan een gevoelige snaar, zoals blijkt uit het oplaaiende nationalisme. De bevolking schaart zich massaal achter de Turkse militairen en nationale vlag. Melvyn Ingleby, correspondent in Turkije, over het Turkse perspectief.