Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Nieuws en achtergronden uit het buitenland

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vrijheid van nieuwsgaring dupe van antiterrorisme wet

vanaf 00:03:12

De Tweede Kamer heeft een wet aangenomen die het verblijf van alle Nederlanders in gebied dat door terroristen wordt gecontroleerd strafbaar stelt. De wet, die bedoeld is om het uitreizen naar het buitenland om daar te vechten voor terroristische organisaties als Islamitische Staat te bestraffen, raakt in deze vorm ook hulpverleners en journalisten. Ze moeten namelijk eerst om toestemming vragen aan de overheid, voordat zij nog in zo’n gebied kunnen werken zonder risico op vervolging. Los nog van de praktische haalbaarheid of het extra gevaar dat journalisten lopen als hun reisplannen bekend worden,raakt dit principieel aan de vrijheid van de pers. Journalisten en maar liefst tien internationale persvrijheidsorganisaties protesteren hier nu tegen bij de Eerste Kamer. Het is aan de senatoren om te voorkomen dat journalisten onnodig getroffen worden door de maatregel. Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited reageert.

In Zuid-Soedan is oorlog altijd dichtbij

vanaf 00:08:45

In het jongste land ter wereld, Zuid-Soedan, is de kans op oorlog nooit ver weg. Het land is pas sinds 2011 een soevereine staat, en sinds 2013 verwikkeld in een vrijwel onafgebroken conflict. Al een tijd lang proberen de regering en de rebellen al ruziënd akkoorden te sluiten en een regering te vormen. Tot nu toe zonder veel succes. Ilse Wermink, van vredesorganisatie Pax, is net terug uit Zuid-Soedan en met haar hebben we het over de bevolking die al jaren onder het conflict te lijden heeft.

Adiós Evo Morales - of toch niet?

vanaf 00:17:27

Bijna 14 jaar lang stond Evo Morales aan het roer van Bolivia. De eerste inheemse president van Latijns Amerika. En hij was goed op weg om nog 5 jaar langer aan het pluche te blijven plakken. Maar na weken van protesten over vermoedelijke verkiezingsfraude is hij gisteren afgetreden, toen duidelijk werd dat hij de steun van de politie en het leger kwijt was. Hierover Bolivia-deskundige Soledad Valdivia van de Universiteit Leiden.