Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

In de greep van Bouterse - Smeltende Zuidpool

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Trump kwam, zag en overwon in Davos

vanaf 00:00:23

Als zakenman was Donald Trump nooit eerder bij het World Economic Forum in Davos, het elite clubje van globalisten dat jaarlijks de stand van zaken van de wereld en de wereldeconomie bespreken. Dit jaar was Trump er twee dagen als president van nog altijd een van de machtigste landen ter wereld. Hij is net weer vertrokken uit Zwitserland, maar Journalist Martin Visser van de Financiële Telegraaf was erbij toen Trump vanmiddag sprak.

Smeltende Zuidpool

vanaf 00:05:41

Wat kunnen we leren van de veranderingen in de ijsmassa op de Zuidpool in het verleden? Een team van internationale onderzoekers bestudeert het smelten van de ijskappen op Antarctica door de jaren heen om de impact op klimaatverandering te duiden. Eén van hen is klimaatonderzoeker Stef Lhermitte van de TU Delft, hij is net terug van de Zuidpool en schuift aan in de warme studio.

In de greep van Bouterse

vanaf 00:15:26

Voor veel ontevreden Surinamers gaf Bouterse als nieuwe president in 2010 hoop op een betere toekomst. In dat jaar verruilde journalist Pieter van Maele zijn geboorteland België voor Suriname. Maar in de acht jaar dat hij in het land woonde, zag hij Bouterse veranderen van de president waar iedereen in geloofde in een leider die alleen aan de macht is voor zijn eigen geluk. Het land verkeert al een aantal jaar in recessie, steeds meer mensen zijn het beu. Journalist Pieter van Maele, weer terug in België, vertelt over zijn acht jaar correspondentschap in het Suriname van Bouterse.