Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Cruciale Brexit-toespraak van May (haar derde) - Foto-expositie vervuilde oceaan - Xi wisselt zijn wacht

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Cruciale Brexit-toespraak van May (haar derde)

vanaf 00:00:04

Vanmiddag houdt premier Theresa May een belangrijke speech in aanloop naar een nieuwe ronde van moeizame Brexit-onderhandelingen. Er zijn grote spanningen in haar eigen kabinet, tussen de ‘remainers’ en de ‘brexiteers’, maar ook de relatie met deEU lijkt ernstig te verzuren. Wat heeft May Brussel te bieden? Brexit-deskundige Rem Korteweg geeft duiding.

Foto-expositie vervuilde oceaan

vanaf 00:11:47

Ja… Hij gaat over in Schotland. Aan de kust bij Schotland duikt fotograaf Jane-Anne Gilchrist om beelden te maken van de vervuilde oceaan. In haar foto-expositie Above Below Beyond verheft ze de plastic tasjes, flesjes en andere troep tot kunst. U kunt een selectie hiervan zien op onze website of kijk nu mee op de webcam. Collega Cindy Huijgen belde met Gilchrist en vroeg haar wat ze met haar werk hoopt te bereiken.

Xi wisselt zijn wacht

vanaf 00:14:44

China maakt zich op voor de jaarlijkse vergadering van het Nationale Volkscongres, dat maandag in Beijing van start gaat. Voor het eerst sinds het belangrijke Partijcongres van de Communistische Chinese Partij vorig jaar oktober, komen de bijna 3.000 gedelegeerden bijeen voor deze grote vergadering. Tijdens dit congres wordt Xi Jinping officieel hernoemd tot president, en wordt het maximum aantal termijnen opgeheven waardoor hij nog zeer lang aan het roer kan blijven. Maar er gebeuren meer spannende dingen: wie worden de nieuwe ministers onder Xi en wat wordt er duidelijk over de geopolitieke ambities? Te gast Frank Pieke, China-deskundige van de Universiteit Leiden.

advertentie