Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

“Dader Christchurch was goed ingevoerd in extreemrechtse fora” - AKK en het nieuwe verhaal bij Europa

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

“Dader Christchurch was goed ingevoerd in extreemrechtse fora”

vanaf 00:00:51

Brenton Tarrant, hoofdverdachte van de bloedige aanslag in Nieuw Zeeland, liet zich inspireren door extreem-rechtse activisten en denkers. Dat bleek uit een manifest van tientallen pagina's dat hij achterliet op internet. Bij een aanslag op twee moskeeën werden zeker 49 mensen gedood. Is Tarrant een zogenaamde lone wolf? Of maakt hij onderdeel uit van een internationale beweging? We praten erover met Ico Maly, docent Digitale Media en politiek aan de Universiteit Tilburg en auteur van het boek Nieuw Rechts.

Sounds of Kigali: Tour de Rwanda

vanaf 00:10:50

En voor een nieuwe serie vol sfeergeluiden van de woonplaatsen van onze correspondenten, gaan we naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Correspondent Eva de Vries is daar bij een wielerwedstrijd, die zich - in populariteit - al lijkt te kunnen meten met de "Tour de France"...

AKK en het nieuwe verhaal bij Europa

vanaf 00:13:02

Ze is hard bezig haar imago van 'mini-Merkel' van zich af te werpen: Annegret Kramp-Karrenbauer, kortweg AKK genoemd. AKK is pas een paar maanden partijvoorzitter van het CDU, maar ze laat nu al haar stem horen op Europees niveau. Het kreeg in Nederland weinig aandacht, maar afgelopen week kwam zij met een eigen verhaal over Europa. Een verhaal waarbij ze president Macron van Frankrijk en passant op de grenzen van zijn Europese toekomstdroom wees. Hoe nieuw is dit Europa verhaal uit Duitsland, waar staat het voor en wat zegt het dat niet Merkel, maar juist AKK zich nu zo profileert?Hanco Jurgens, van het Duitsland Instituut, is te gast.