Bureau Buitenland

Bemba veroordeeld; The Presidential Podcast; Nicaragua: terugkeer van de Contra's

Bureau Buitenland

Bemba veroordeeld; The Presidential Podcast; Nicaragua: terugkeer van de Contra's

Bemba veroordeeld; The Presidential Podcast; Nicaragua: terugkeer van de Contra's

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Strafhof veroordeelt voormalig vicepresident Congo

vanaf 00:00:40

Al acht jaar zit Jean-Pierre Bemba, de voormalig vicepresident van Congo, militieleider en steenrijk zakenman, in de gevangenis in Den Haag. Vandaag is hij door het Internationaal Strafhof schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het is de eerste keer dat het Strafhof een verdachte schuldig verklaart voor daden die hij niet zelf, maar zijn onderdanen hebben begaan. Ook werd er niet eerder uitspraak gedaan over seksueel geweld in een gewapend conflict. Correspondent Sophie van Leeuwen volgde het proces op de voet en was bij de uitspraak aanwezig.

Sounds of Paris: de zinken bar

vanaf 00:13:52

In de serie Sounds of Paris de vraag: hoe klinkt de Franse hoofdstad? De tweede aflevering, gemaakt door correspondent Frank Renout, heet: de zinken bar.

Presidential Podcast: Deel II

vanaf 00:16:07

Wie kan Donald Trump nog stoppen in de strijd om de Republikeinse nominatie? De partijtop is radeloos. De belangrijke senator Lindsay Graham heeft zich zelfs achter de Texaan Ted Cruz geschaard, die hij eerder nog een xenofobe kwezel noemde. Maar Cruz is de enige die Trump nog een beetje bij kan houden. Morgen zijn er weer voorverkiezingen. Cruz gaat aan kop in Utah en Trump staat voor in Arizona. In The Presidential Podcast praten Chris Kijne en Guus Valk over de het duivelse dilemma van de Republikeinen.

Nicaragua: terugkeer van de Contra's

vanaf 00:16:10

Oude Kalasjnikovs worden weer van stal gehaald in Nicaragua. Kleine rechtse rebellengroepen, die zich laten inspireren door de beruchte Contra’s uit de jaren ’80, proberen het spook van de bloedige contrarevolutie nieuw leven in te blazen. Dit wrede anti-socialistische huurlingenleger werd gedurende de Koude Oorlog door de VS gesteund. Reden van terugkeer nu is voornamelijk de wijdverspreide corruptie onder president Daniel Ortega en zijn entourage. Ortega was in de jaren ’80 ook al de vijand van de Contra’s. We praten erover met emeritus hoogleraar Latijns-Amerikastudies Dirk Kruijt van de Universiteit van Utrecht.

advertentie