Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

De nieuwe Zijde Route in Pakistan - Vredesbesprekingen Colombia hervat

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

EU en CETA

vanaf 00:00:47

Wallonië blokkeert het handelsverdrag CETA dat de Europese Unie met Canada zou sluiten en dat donderdag ondertekend zou worden. Na het referendum over de Brexit en het Oekraïne referendum in Nederland, is dit de zoveelste tegenslag voor de EU en de lidstaten. Het lijkt steeds moeilijker om alle lidstaten op één lijn te krijgen of om zaken te doen met het Europeseblok. Met Adriaan Schout Europadeskundige van Instituut Clingendael.

Reportage Pakistan: De nieuwe Zijde Route

vanaf 00:07:43

Sinds oudsher loopt de Zijde Route,waarlangs vroeger handelskaravanen vanuit Europa naar China trokken en andersom, door het noordelijkste berggebied van Pakistan. Tot voor kort was deze weg door het hooggebergte moeilijk begaanbaar, maar daar komt verandering in. Want het Pakistaanse leger legt er samen met Chinese arbeiders de hoogste snelweg van Azië aan. Binnenkort is deze nieuwe Zijde Route, met tunnels tot diep in de bergen, klaar. De ontsluiting van dit afgelegen deel van Pakistan brengt volgens China economische vooruitgang. Maar vinden de bewoners dat ook of heeft China vooral andere motieven? Een reportage van correspondent Wilma van der Maten.

Vredesbesprekingen Colombia hervat

vanaf 00:17:42

In een poging het Colombiaanse vredesproces te redden hebben de regering van Colombia en de rebellen van de Farc gisteren in Havana hun vredesbesprekingen hervat. Drie weken geleden werd een akkoord tussen beide partijen door de bevolking afgewezen in een referendum.Komende donderdag start een ander historisch vredesproces, met Colombia’s laatste guerrillabeweging de ELN. Over de kans van slagen spreken we met Colombia deskundige Marianne Moor van vredesbeweging Pax.

advertentie