Bureau Buitenland

2 december 2014

Bureau Buitenland

2 december 2014

Israël; Fotograaf in ebolagebied Liberia; de invloed van Poetin in politiek Europa; Bollywoodster veroordeeld

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De val van de regering in Israël

vanaf 00:05:28

Nog geen twee uur geleden kondigde premier Netanyahu, naast het ontslag van 2 ministers, aan dat er 17 maart nieuwe verkiezingen gehouden zullen worden. Wij spreken hierover met freelance journalist Jan Franke, onder andere werkzaam voor ANP. 

Bollywoodster 27 jaar veroordeeld in Pakistan; Volkan Duvan

vanaf 00:13:00

De Pakistaanse Bollywoodster Veena Malik is veroordeeld tot 26 jaar cel vanwege godslastering. Op tv-beelden van haar eigen huwelijk vorig jaar, danst ze op een lied dat gaat over de dochter van de profeet Mohammed. „Blasfemie”,  aldus de autoriteiten. Haar echtgenoot, de baas van Geo TV, de zender die de beelden uitzond, hangt dezelfde straf boven het hoofd. Collega Volkan Duvan sprak met Malik die zich op dit moment schuilhoudt in Dubai.

Ooggetuigen van ebola

vanaf 00:16:55

De VN doelstelling om voor het einde van het jaar alle ebola-patiënten in West-Afrika te isoleren en te behandelen wordt niet gehaald. Zoveel werd gisteren wel duidelijk op de persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie goochelde de afgelopen dagen met cijfers over het aantal doden door de ziekte. Dat zou komen door foutieve tellingen van de Liberiaanse overheid. Het geeft maar aan hoe moeilijk het is om een goed overzicht te krijgen van de impact van het virus. Belangrijkste doelstelling nu: iedereen opsporen die mogelijk besmet zou kunnen zijn met het virus. Daarover ga ik praten met Gerard van Mourik, werkzaam voor UNICEF in Guinee en met fotograaf Chris de Bode, die onlangs terugkwam uit Liberia.Foto: Chris de Bode

On the bride's side

vanaf 00:32:54

Blijf je reportages maken over vluchtelingen, als je er zoveel ziet verdrinken in de Middellandse Zee, of ga je er ook echt iets aan doen? Twee filmmakers, de Italiaanse Gabriele del Grande en de Palestijn Khaled Soliman Al Nassiry, wilden niet langer aan de zijlijn staan. Zij ontfermden zich over 5 vluchtelingen, ensceneerden een namaak bruiloft, en smokkelden dit hele huwelijksgezelschap van Italie naar Zweden. Niet zonder risico, want er staat een lange straf op mensensmokkel. Over deze bijzondere actie maakten zij de film “On the Bride’s Side”, want het filmen konden ze toch niet laten.Een reportage van Diana Steenbergen

geobureau: poetin en de europese populisten; Marcel van Herpen; Gerolf Annemans

vanaf 00:42:12

Moskou probeert niet alleen met militaire inzet Oekraïne  te ontregelen, het stookt ook in Europa door de banden te versterken met anti-Europese partijen als het Front National van Marine Le Pen en en de Italiaanse partij Lega Nord.  Vanavond een debat over de verhouding tussen de Europese Unie en Rusland en het gestook van Poetin tussen Marcel van Herpen, directeur van de pro-Europese denktank Cicero en Gerolf Annemans, Europarlementariër voor het Vlaams Belang die samen met partijen in een fractie zit die warme banden met Rusland onderhouden.

advertentie