Bureau Buitenland

4 december 2014

Bureau Buitenland

4 december 2014

Syrisch erfgoed vernietigd; Luchtervuiling in Polen; Bode Ramelow bedreiging Merkel?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

China stopt met het transplanteren van organen ex-gevangenen

vanaf 00:05:28

China stopt per 1 januari met het transplanteren van organen van geëxecuteerde gevangenen. China is het enige land ter wereld dat organen van geëxecuteerde gevangenen gebruikt voor transplantatie, vaak zonder hun toestemming. Internationaal is er veel kritiek op en ook veel Chinezen zelf zien liever dat er een eind aan komt, omdat het slecht is voor het imago van het land.Bureau Buitenland praat daarover met Garrie van Pinxteren, sinoloog en voormalig China-correspondent.

Bodo Ramelow: een bedreiging voor Merkel?

vanaf 00:09:42

Morgen vindt in Duitsland een historische gebeurtenis plaats: in de oostelijke deelstaat Thüringen zijn de conservatieven uitgesloten van de coalitie en wordt een extreemlinkse politicus benoemd tot minister-president.Bodo Ramelow heet deze man van Die Linke. Hij staat bekend als pro-Rusland, anti-NAVO, en in de Duitse pers wordt gesproken over een mogelijke bedreiging voor de conservatieven van het CDU in de Bondsdag. Want als dit linkse experiment in Thüringen slaagt, kan de formatie zomaar een blauwdruk worden voor de verkiezingen van 2017. Daarover in Bureau Buitenland een gesprek met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut.  

Krakau: stad in smog

vanaf 00:22:33

Wat hebben Koning Krak, een schoenmaker en een vuurspuwende draak te maken met astma? Een tipje van de sluier: “smok” is het Poolse woord voor draak. Ooit werd de draak van Krakau verslagen. Maar zijn de burgers van deze stad in staat om nog een keer de strijd met smog te winnen?Krakau in het zuiden van Polen is 1 van de ongezondste steden van Europa. De luchtvervuiling is verschrikkelijk, en dat komt vooral omdat de Poolse economie nog bijna helemaal op kolen draait.Een reportage van correspondent Michiel Driebergen over de strijd tegen de smog van deze tijd: de draak van fijnstof.

Eén land: twee regeringen, twee parlementen en twee legers.

vanaf 00:32:44

In het Buitenlandpanel vandaag de situatie in Libië. Het land heeft inmiddels twee regeringen, twee parlementen, twee legers en maar één centrale bank.  Ondertussen exporteert het land meer olie dan in lange tijd het geval is. En IS heeft er trainingskampen opgezet, zo werd vandaag bekend.Reden voor de ministers van Buitenlandse Zaken van de buurlanden van Libië om in Sudan samen te komen en over de situatie te praten. Hier aan tafel doen we hetzelfde, alleen dan met Midden-Oosten kenner Bertus Hendriks en arabist Nicolien Zuijdgeest.

De vernietiging van het Syrische culturele erfgoed

vanaf 00:47:16

De oorlog in Syrië woedt al vier jaar. Natuurlijk is vooral de Syrische bevolking het slachtoffer, maar ook de vele antieke kunstschatten die het land rijk is worden bedreigd. Ze worden door het oorlogsgeweld vernietigd, er wordt geplunderd, geroofd, en de strijd wordt met de verkoop van bijzondere objecten gefinancierd. En dat terwijl juist Syrië geldt als ‚bakermat van onze beschaving’.Hoe bescherm je uniek cultureel erfgoed in oorlogstijd? En is het daarnaast misschien zelfs mogelijk om, via behoud van cultuur, te werken aan vrede? In Bureau Buitenland daarover te gast René Teijgeler, antropoloog en conserveringsdeskundige. Teijgeler is namens Heritage for Peace betrokken bij bewaking, behoud en restauratie van het cultureel erfgoed van Syrië.

advertentie