Bureau Buitenland

27 augustus 2014

Bureau Buitenland

27 augustus 2014

Oekraïne: arts en advocaat aan het front; Oscar Garschagen over correspondent zijn in China; Eurobureau over stoelendans EC.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Regionale grootmacht Iran maakt overuren

vanaf 00:04:46

Grote bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen ISIS is oude vijand Iran. De streng islamitische republiek biedt naast hulp aan geloofsgenoten in Bagdad ook militair materieel aan de Koerden Noord-Irak.  Dit komt bovenop de steun aan de Syrische president Assad,Het land van de ayatollahs speelt een centrale rol in de regionale ontwikkelingen en het westen lijkt dat geaccepteerd te hebben. Maar wat wint Teheran hier uiteindelijk mee ? Dit vragen we aan politicoloog en Iran-deskundige Marc Botenga.

Arts en advocaat aan het front

vanaf 00:13:13

Van de eigen failliete regering hoeft het Oekraïense leger geen steun te verwachten. Dat komt grotendeels van de bevolking zelf. Duizenden vrijwilligers zijn actief aan het front, en de bevolking voorziet de soldaten van voedsel en spullen. Opvallend: de meeste vrijwilligers zijn academici of ondernemers, die ook betrokken waren bij de Maidan Revolutie eerder dit jaar. Zij wagen nu opnieuw hun leven door tegen de separatisten te vechten. Maar ook tonen zij strijdlust richting Kiev:  als de regering daar nu niet hervormt, hebben ze een groot probleem, waarschuwen zij…Vanavond in Bureau Buitenland een reportage van Michiel Driebergen die een bataljon vol hoogopgeleide vrijwilligers opzoekt aan het front in het oosten van Oekraïne. 

Werken onder censuur

vanaf 00:28:33

Dat Chinese journalisten in eigen land een verlengstuk van de Communistische Partij zijn is bekend. Voor buitenlandse journalisten in China is meer vrijheid, hoewel ook zij nauwlettend in de gaten worden gehouden door het overheidsapparaat. Ze worden afgeluisterd, tegengewerkt en vorig jaar werd nog een Al-Jazeera correspondent het land uitgezet. En als je kritisch bent kunnen visumaanvragen ineens maanden duren. Hoe kan je werken in een land waarin vrijuit praten voor veel mensen problematisch is en waar je als journalist nauwlettend in de gaten wordt gehouden? Oscar Garschagen werd in 2007 correspondent voor het NRC Handelsblad in China en vertelt in Bureau Buitenland over zijn werk, de tegenwerking van de overheid en afluisterpraktijken.

Reportage: Rebelucionarios

vanaf 00:39:07

Met een mix van ska, reggae en punk veroverde de Amsterdamse band TenTemPiés deze zomer bekende festivals als De Zwarte Cross en Down The Rabbit Hole.Hoewel hij in Nederland opgroeide werd de jeugd van zanger en tekstschrijver Maurino Alarcón getekend door de vlucht die zijn ouders veertig jaar geleden uit thuisland Chili maakte voor het schrikbewind van dictator Augusto Pinochet. Redacteur Tobias van der Valk sprak met hem over zijn politieke teksten en zijn grote inspiratie: Chili.

Juncker's Europese stoelendans

vanaf 00:46:12

Met een speciale top komt de stoelendans van de Europese Commissie weer op gang. Een monsterklus, want de posten moeten eerlijk worden verdeeld naar politieke kleur, geslacht en land. Bovendien moeten zowel de lidstaten, het Europees Parlement als commissievoorzitter Jean-Claude Juncker akkoord gaan.   Hoe dat in z’n werk gaat, bespreken we vanavond in ons Eurobureau met politicologe Anchrit Wille, verbonden aan de Universiteit Leiden. 

advertentie