Bureau Buitenland

24 september 2014

Bureau Buitenland

24 september 2014

Jemen; Moderne moslims in Indonesië; Nationalisme in de EU

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Militaire steun Nederland internationale strijd IS

vanaf 00:06:28

Nederland gaat militaire steun verlenen aan de internationale strijd tegen de Islamitische Staat. Het kabinet stelt zes F-16's beschikbaar voor luchtaanvallen op IS in Irak. De missie zal minstens zes maanden duren. In Syrie zal Nederland alleen humanitaire en diplomatieke steun bieden bij de strijd tegen de IS. Wij praten hierover met Radi Suudi, politicoloog en kenner van het Midden-Oosten.

Jemen

vanaf 00:13:53

In Jemen hebben rebellen delen van de hoofdstad ingenomen. De Jemenitische staat zou “ op het punt staan ineen te storten”. Dat zei vandaag de speciale VN gezant voor Jemen Jamal Benomar. Een gesprek met  de Nederlandse ambassadeur in Jemen Aldrik Gierveld.

Moderne moslims in Indonesië

vanaf 00:23:15

Het grootste moslimland ter wereld beleeft een snelle economische groei en is in toenemende mate aan het moderniseren. Maar tegelijkertijd is het land ook aan het islamiseren. Hoe gaan die twee ontwikkelingen samen? De jonge middenklasse vraagt zich af hoe een moderne Islamitische toekomst er voor het land er uit?Wetenschapper Leonie Schmidt onderzoekt hoe Islamitische moderniteiten terug te zien zijn in Indonesische winkelcentra, rockmuziek, tijdens de ramadan en in films. Ze vertelt daarover in Bureau Buitenland. 

Onzichtbare grenzen

vanaf 00:38:45

Negen Afrikaanse kunstenaars en schrijvers reizen momenteel in een wit busje van de Nigeriaanse hoofdstad Lagos naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Onderweg filmen, schrijven , fotograferen en bloggen ze over hun ontmoetingen rondom het thema grenzen. “Invisible Borders” heet hun project, dat dit jaar wordt bekroond met een van de Prins Clausprijzen. Momenteel maakt de groep een tussenstop in Amsterdam. Een reportage van verslaggever Edwin Koopman.

Eurobureau: Vincent Stuer

vanaf 00:46:17

Schotland komt op adem na het referendum vorige week over de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, waarbij de nationalisten verloren. Maar daarmee is het thema van het Europese nationalisme niet van tafel. Wat zou de Europese Unie aan moeten met eventuele nieuwe staten? En wat is eigenlijk het gevolg van het Europese nationalisme voor Europa?Deze vragen komen aan bod in het boek Kleinstaterij! van historicus Victor Stuer, speechschrijver van uittredend Commissievoorzitter Barroso.

advertentie