Bureau Buitenland

1 oktober 2014

Bureau Buitenland

1 oktober 2014

De strijd rond Kobane, verkiezingen in Brazilië, Eurobureau over Polen en Donald Tusk, Spanningen in Libanon

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De strijd rond Kobane

vanaf 00:04:14

In Kobane proberen Syrische Koerden stand te houden tegen oprukkende eenheden van ISIS. Vanaf de andere kant van de grens kijkt Turkije toe en proberen Turkse Koerden hun broeders in de belegerde Syrische stad te hulp te komen. Maar Turkije houdt de Turkse Koerden tegen en overweegt om met zelf militaire middelen een bufferzone in Syrië in te stellen. Wat speelt daar nu precies met de Koerden en Turkije? In Bureau Buitenland te gast Mariwan Kanie, docent aan de UvA, arabist Leo Kwarten en aan de lijn journalist Frederike Geerdink die vlakbij Kobane was.

Spanningen in Libanon

vanaf 00:20:33

Er is veel afschuw over de onthoofdingen van westerse gijzelaars door ISIS. En terecht. Maar veel minder aandacht is er voor de groep Libanese lotgenoten. ISIS heeft er al onthoofd en dreigt door te gaan totdat Hezbollah in Syrië stopt met vechten aan de kant van Assad. Ook het grote aantal vluchtelingen uit Syrie zorgt voor grote spanningen. Arabist Leo Kwarten was in Libanon.

Reportage uit Brazilie

vanaf 00:26:59

Zondag zijn er in Brazilië verkiezingen en zittend president Dilma Rousseff krijgt een zware dobber aan tegenkandidaat Marina Silva. Correspondent Katy Sherriff reisde naar Noordoost Brazilië, de deelstaat Pernambuco. Van oudsher is die regio een bolwerk van de regerende arbeiderspartij PT van Rousseff. Maar verrassend veel mensen blijken het toch tijd te vinden voor verandering. 

Eurobureau: Polen

vanaf 00:44:46

In het begin van de Oekraïne-crisis trad Polen op de voorgrond als dé stem van het Europese verzet tegen het Russische optreden. En al langer manifesteert het land zich als Europese factor van betekenis. Premier Donald Tusk verruilt Warschau voor Brussel en wordt daar voorzitter van de Europese Raad.Vandaag is in Polen de nieuwe regering van de nieuwe premier Ewa Kopacz gepresenteerd , gevolgd door een vertrouwensstemming. Wat wordt de koers van haar regering zonder Tusk en welke invloed heeft dat voor de rest van de EU?In ons Eurobureau praat ik daarover met econome Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polonia.nl, en Carlos Reijnen, universiteit docent Oost-Europese Studies aan de UvA. Welkom, beiden. 

advertentie