Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Frankrijk: de ontredderde republiek - Politie grijpt in bij Dakota Access Pipeline

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Politie grijpt in bij Dakota Access Pipeline: Laura Stek

vanaf 00:00:50

Vandaag probeert de politie met een aangekondigde ontruiming het vreedzame verzet van de Sioux op te breken bij de Dakota Access Pipeline. Na maanden van geweldloos protest lijkt het einde voorde demonstranten in zicht. Maar naast de Sioux, komen ook de Tohono O'odham inde knel. Trump’s muur doorkruist de heilige grond van deze native americans. Ze wonen aan beide kanten van de grens tussen de Verenigde-Staten en Mexico. Vpro collega Laura Stek staat op de plek van de aangekonigde ontruiming.

Frankrijk: de ontredderde republiek

vanaf 00:06:32

Frankrijk staat net als Nederland vlak voor landelijke verkiezingen. De stemming is er een van algehele mineur. Veel Fransen zijn zelfs zó in de ban van de eigen teloorgang en het verval van Frankrijk dat het modewoord ‘déclinisme’ vorig jaar werd opgenomen in het woordenboek. Mia Doornaert, oud-correspondent voor de Belgische krant De Standaard, schreef een boek over de heersende malaise: 'Ontredderde republiek. Zoektocht naar de ziel van Frankrijk.' Vanavond is zij te gast.

Politie grijpt in bij Dakota Access Pipeline: Serv Wiemers

vanaf 00:19:08

Vandaag probeert de politie met een aangekondigde ontruiming het vreedzame verzet van de Sioux op te breken bij de Dakota Access Pipeline. Na maanden van geweldloos protest lijkt het einde voorde demonstranten in zicht. Maar naast de Sioux, komen ook de Tohono O'odham inde knel. Trump’s muur doorkruist de heilige grond van deze native americans. Ze wonen aan beide kanten van de grens tussen de Verenigde-Staten en Mexico. In de studio deskundige Serv Wiemers.

advertentie