Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Merkel naar Egypte en Tunesië - Raketschilden verstoren militair evenwicht

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Een nieuwe deal? Merkel reist af naar Egypte en Tunesië

vanaf 00:04:12

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reist later deze week af naar Egypte en Tunesië. Het past in het grotere plaatje van de Europese migratieplannen: de EU wil overeenkomsten sluiten met landen in Afrika om migratie in een vroeg stadium buiten de deur te houden. Voor Merkel is dat dit in verkiezingsjaar extra belangrijk. Maar hoeveel zin heeft het sluiten van zo'n akkoord? En tegen welke prijs worden zulke deals met een land als Egypte gesloten?Een gesprek met migratieonderzoeker Hein de Haas, als hoogleraar verbonden aan de UvA en door Koert Debeuf, directeur Europa van het Tahrir Institute for Middle East Policy.

Tweets van Trump goed voor puppy's

vanaf 00:18:16

Het techbedrijf T-3 in Austin, Texas weet de negatieve tweets van Donald Trump tot iets positiefs om te buigen. Dankzij hun Trump and Dump Bot maken ze snelle winst op de beurs. En dat geld gaat naar puppy-opvang.

Raketschilden zorgen voor nieuwe spanningen

vanaf 00:21:27

Het nucleair arsenaal moderniseren, testen met langeafstandsraketten en het optuigen van krijgsmachten: de defensie-uitgaven zijn wereldwijd naar nieuwe recordhoogtes gestegen. En het einde lijkt nog niet in zicht. Deze wapenrace zorgt voor politieke spanningen in verschillende regio’s; vooral de Amerikaanse plannen voor het bouwen van raketschilden wekken ergernis bij andere kernmachten. De grote vraag is: werkt deze dure manier van verdedigen wel? En leidt het juist niet tot onnodige nieuwe conflicten? Te gast is defensiespecialist Tim Sweijs van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

advertentie