Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Referendum Schotland; Turkije in botsing met Nederland; In 100 weken uit armoede

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nieuw referendum Schotland tijdens Brexit

vanaf 00:01:02

Het laatste hobbeltje voor de formele Brexit-onderhandelingen moet vanavond in het Britse parlement genomen worden. En net voor deze stemming komt de Schotse premier Nicola Sturgeon met het plan voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. De Schotten hebben anders dan de Engelsen tegen uittreding uit de Europese Unie gestemd. Maar als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zijn ze gebonden aan de uitslag van afgelopen jaar. En nu grijpen de Schotse nationalisten de Brexit aan om alsnog uit de UK proberen te stappen. Vanuit Londen correspondent Anne Saenen.

Turkije botst met Nederland

vanaf 00:07:55

We staan nog altijd recht tegenover elkaar. Ook vandaag is de ruzie tussen Turkije en Nederland niet bekoeld. Nederland kan dankzij Euro-commisaris Timmermans inmiddels wel rekenen op de steun van de EU. Maar hoe kijken Turkse denkers en intellectuelen naar deze politieke ruzie tussen hun land en Nederland? Mustafa Akyol is één van hen. Hij is schrijver, en onder meer vaste columnist bij de New York Times, en de belangrijkste Engelstalige krant in Turkije: Hurriyet Daily News. Daarnaast werkt Akyol als onderzoeker aan het Wellesley College in Massachusets.

In 100 weken uit de armoede

vanaf 00:15:19

Direct geld geven aan mensen die in grote armoede leven. Dat is wat oud-Kamerlid Jeroen de Lange doet met zijn initiatief 100 weeks. Via het initiatief krijgen arme vrouwen in Rwanda iedere week 8 Euro overgemaakt om zo - als alles goed gaat - in 100 weken uit de armoede te raken. Het initiatief ziet nu de eerste resultaten die Jeroen de Lange komt toelichten.

advertentie