Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Aanslag St. petersburg - Geobureau: rusland en de taliban - Boycotwet Israël

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Aanslag in St. Petersburg

vanaf 00:00:49

Een reactie van hoogleraar Internationale Studies André Gerrits van de Universiteit van Leiden op de aanslag in de metro van st. Petersburg vandaag.

Geobureau: Rusland steunt Taliban

vanaf 00:03:48

Het Kremlin onderhoudt openlijk warme banden met de Afghaanse Taliban. De Russische gezant in Afghanistan, Zamir Kabulov, noemt verzet van deze radicaal-jihadistische groeperingen tegen de internationale troepenmacht legitiem. Opmerkelijk, want tien jaar lang van 1979 tot 1989, vochten de Russenzelf tegen vergelijkbare groeperingen in Afghanistan. Het Amerikaanse leger verdenkt Rusland er nu zelfs van de Taliban te bewapenen in hun strijd tegen de NAVO-troepen. Wat betekent de hernieuwde Russische inmenging in het instabiele Afghanistan? En wat willen ze ermee bereiken? In onze geopolitieke rubriek ‘het Geobureau’ hierover:Afghanistan-kenner en politicoloog Ellaha Abassi en hoogleraar Internationale Studies André Gerrits.

Boycotwet Israël

vanaf 00:18:28

Deze maand gaan activisten uit Europa en Amerika een wet testen die sinds een maand van kracht is in Israel. Op grond van die wet zijn buitenlanders die voor een boycot van Israël zijn, niet langer welkom in het land. Ze kunnen op basis van deze wet officieel de toegang geweigerd worden. Activisten uit Europa en Amerika die voor een boycot zijn willen deze maand massaal naar Israel reizen om de wet uit te testen. Correspondent Jan Franke over deze wet en de reacties daarop.

advertentie