Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Persconferentie Tillerson en Lavrov - De vergeten doden in Kasaï - Het fenomeen Jared Kushner

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Persconferentie Tillerson en Lavrov

vanaf 00:00:44

We spreken correspondent Tom Vennink in Moskou over de persconferentie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. Zijn de partijen vandaag dichter tot elkaar gekomen?

De vergeten doden van de Kasaï

vanaf 00:05:29

In de Kasaï, een grote regio in het hart van de Democratische Republiek Congo, wordt het ene na het andere massagraf ontdekt. Wat begon als een lokale opstand is binnen een jaar tijd geëscaleerd tot een bloedige strijd tussen lokale milities en het nationale leger. Al meer dan 500 mensen werden daarbij gedood. Collega Saskia Houttuin belt met Sosthène Kambidi, journalist in de Kasaï-provincies voor de zender Radio Télévision Chrétienne. En we praten verder over de situatie in Congo met Nadia Nsayi van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. President Kabila heeft vorige week een nieuwe premier benoemd, tot grote woede van de oppositie.

Het fenomeen Jared Kushner

vanaf 00:15:29

De schoonzoon van president Trump krijgt steeds meer macht in het Witte Huis. Jared Kushner was al adviseur, maar lijkt zich tot een schaduwminister van Buitenlandse Zaken te ontpoppen. Het was Kushner die naar Irak ging en hij was het ook die de ontmoeting tussen president Xi Jinping en Trump regelde. Tot hoever reikt de invloed van Kushner? Daarover te gast Sara Polak, Amerikadeskundige verbonden aan de Universiteit Leiden.

advertentie