Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Europees Parlement maakt vuist tegen Hongarije; De zandmaffia; Iran kiest nieuwe president

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Iran kiest nieuwe president

vanaf 00:01:29

Iran maakt zich op voor de presidentsverkiezingen vooraanstaande vrijdag. Ook de gematigde president Rouhani voert zelfverzekerd campagne voor zijn herverkiezing. Maar de slechte economie, Donald Trump en ook nog een instabiele regio hebben de hardliners van het een duwtje in de rug. Het wordt spannend welke koers Iran kiest. Daarover een aantal Nederlandse Iraniërs en New York Times-correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran.

De zandmaffia

vanaf 00:12:28

Rijk worden met zand: het klinkt als een grap. Maar het is een miljardenindustrie, die zorgt voor de belangrijkstegrondstof in de bouw. Nu raakt het zand op, met catastrofale gevolgen voor mensen natuur. En de misdaad springt in het gat: een heuse ‘zandmaffia’ trekt zich helaas weinig aan van aan milieuschade. Hoe opereert deze schemerige misdaadorganisatie? En wat zijn de gevaren voor activisten die iets tegen illegale zandwinning willen doen? Collega Lorenzo Fränkel spreekt hierover met journalist Nick Meynen en milieuactiviste Sumaira Abdulali in Mumbai.

Europees Parlement maakt vuist tegen Hongarije

vanaf 00:17:50

De verhoudingen tussen Europa en Hongarije zijn verder opscherp gezet. Een meerderheid in het Europees Parlement is het eens dat de rechtsstaat en democratie in het land serieus aftakelen. Daarom dringt het parlement er bij de lidstaten op aan om de procedure te starten waarmee Hongarije uiteindelijk zijn stemrecht als land in Brussel kan verliezen. Eenrigoureuze stap die stap nog nooit is gezet. Michiel Luining van Instituut Clingendael geeft vanavond uitleg.

advertentie