Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Senaat loopt warm voor Comey-hoorzitting - Aanslagen Iran - Kafka in de Sahara

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Senaat loopt warm voor Comey-hoorzitting

vanaf 00:00:53

Alle ogen in de Verenigde Staten zijn gericht op de hoorzitting van de Senaat morgen, waarin de door president Trump ontslagen FBI-directeur Comey zal getuigen. Twee vragen staan centraal: heeft Donald Trump hem gevraagd om het onderzoek naar zijn Nationale Veiligheidsadviseur Mike Flynn te staken? En heeft hij hem, zoals Trump beweert, verzekert dat de president zelf niet onderzocht wordt? Maar vandaag waren er ook al interessante getuigen. Namelijk admiraal Mike Rodgers van de geheime dienst NSA en Dan Coats de directeur van alle veiligheidsdiensten. De afgelopen dagen is er beweerd dat president Trump hen ook heeft gebeld met de vraag of zij niet konden zorgen dat Comey ophield met zijn vervelende Rusland-onderzoek. We bellen met VS-correspondent in New York David Hammelburg.

Aanslagen Iran

vanaf 00:06:50

Vandaag werd Iran in het hart getroffen in de hoofdstad Teheran met twee gelijktijdige aanslagen op symbolische plekken: het parlement en het mausoleum voor Ayatollah Khomeini. Daarbij vielen twaalf doden en 42 gewonden. Zes van de zeven aanvallers werden gedood. Islamitische Staat claimde de verantwoordelijkheid voor de aanslagen. Soennitische terroristen die een aanslag plegen in de hoofdstad van Iran, een land dat in overgrote meerderheid shi'itisch is. Te gast Peyman Jafari, politicoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Kafka in de woestijn

vanaf 00:15:22

Een groep van 25 Syrische vluchtelingen zit nu al 50 dagen vast in de Zouzfana-vallei, een onherbergzaam grensgebied tussen Algerije en Marokko. Ze kunnen geen kant op, omdat beide landen hen weigeren toe te laten. Saskia Houttuin en Abdou Bouzerda spreken de vluchtelingen en bellen met familie en omwonenden, die de Syriërs met man en macht proberen vrij te krijgen.