Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Oekraïners mogen visumvrij Europa in - protestkunst - Turkije isoleert zich met trouw aan Qatar

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oekraïners mogen visumvrij Europa in

vanaf 00:01:02

De Oekraïense president Porosjenko noemde het een 'historische dag': Na negen jaar onderhandelen kunnen Oekraïners nu visumvrij reizen binnen het Schengengebied. Drie maanden per half jaar kunnen ze op vakantie, of in een land verblijven. Alleen de vraag is: keren ze wel terug naar Oekraïne, nu het land in economische crisis verkeert? We spreken met correspondent Michiel Driebergen in Oekraïne.

Protestkunst

vanaf 00:06:54

Geweld, armoede en woningnood, het zijn typische problemen voor bewoners van Latijns-Amerikaanse metropolen. Ze kampen er dagelijks mee en voeren er voortdurend actie tegen. Daarbij staan kunstenaars niet aan de zijlijn, hun kunst wordt zelfs onderdeel van de protesten. Het Museum voor Schone Kunsten in Brussel wijdde er een tentoonstelling aan. Collega Edwin Koopman neemt een kijkje met Laia Ros, die de expositie organiseerde.

Turkije isoleert zich met steun aan Qatar

vanaf 00:13:48

Turkije heeft in de hoogoplopende ruzie tussen Saoedi-Arabië en Qatar, de kant van het mini golfstaatje gekozen. Turkije heeft een militaire basis in Qatar en stuurde versneld nog eens 3000 extra troepen. Bovendien opende het een luchtbrug om voedsel naar Qatar te brengen, omdat het land vrijwel geheel afhankelijk is van import. De kip en de yoghurt in de schappen van de supermarkt in Doha komen nu dus uit Turkije. Maar is die onvoorwaardelijke steun wel zo verstandig? Daarover praten we met hoogleraar Erik-Jan Zürcher, verbonden aan de Universiteit Leiden.

advertentie